Közélet

Így spórolhatna sokat az egészségügy

Egy nemzeti digitális egészségipari rész­vénytársaság létrehozását sürgeti Heim Pál, a Qua­li­ter stratégiai igazgatója, ahol együtt dolgozhatnának azok a szervezetek, amelyek Magyarország egészségügyének digitális, technológiai felemelkedését tűzték ki célul.

Évente akár 140-160 milliárd forintot is spórolhatna a hazai egészségügyi ellátórendszer azzal, ha az okos egészségügyi eszközök adatait is felhasználnák az alap-, a járó- és a fekvőbeteg-ellátásban, valamint a terápiamenedzselésben

– mondta a Világgazdaságnak Heim Pál, a Qualiter stratégiai igazgatója, a Heim Pál Magyarország Alapítvány tiszteletbeli elnöke.

A viselhető vagy az otthoni használatra tervezett eszközökkel valós időben monitorozható az emberek egészségi állapota, és az így szerzett adatok akár az új gyógyszerek fejlesztésében is segíthetnek. A Covid–19-járvány arra is rávilágított, hogy ha csökken az orvosok és a betegek találkozásainak a száma, az a járvány terjedését is lassíthatja.

Fotó: Phanie / AFP

Heim Pál szerint a bevizsgált és szakmai minősítéssel rendelkező okosórák, fitneszeszközök, vércukorszintmérők, vérnyomásmérők vagy pulzoximéterek használatát ösztönözné, ha a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő támogatná a megvásárlásukat, ahogyan az a gyógyászati segédeszközök vagy a gyógyszerek esetében történik.

Akár már évi 20 milliárd forintos támogatási keretből is látványos eredményeket lehetne elérni az életmódváltással megelőzhető betegségek visszaszorítása területén,

ha az eszközök adatait egészségügyi és életmódszakemberek, személyi trénerek, dietetikusok ellenőrizhetnék, és szükség esetén javaslatokat adhatnának a felhasználónak a teendőkről.

A szakember hangsúlyozta, hogy felelős, hosszú távra tervezett, az üzleti érdekeken túlmutató kormányzati döntésre lenne szükség ahhoz, hogy ne csak bizonyos cégek termékei és informatikai megoldásai, hanem – mint a gyógyszereknél – többféle validált eszköz, technológia és digitális egészségügyi szolgáltatás kapjon ártámogatást. A telemedicina oktatását az orvosi egyetemek és a Testnevelési Egyetem képzésébe is be kellene építeni.

Fotó: Phanie / AFP

A Heim Pál Magyarország Alapítvány 2018-ban a Digitális jólét program felkérésére elkészítette Magyarország digitális egészségipar-fejlesztési stratégiájának előkészítő tanulmányát. A stratégia megalkotására kormányhatározat is született.

A Heim-féle telemedicina-megoldások stratégiai javaslatait egyelőre nem használják általánosan a hazai egészségügyben. A tanulmány kitért arra is, hogy

a helytelen életvitel miatt megromlott egészségben leélt évek becsült költsége a 12 százaléka, ez Magyarországon csaknem évi 6 ezermilliárd forint.

Az elkerülhető betegségek kezelése évente több mint ezermilliárd forintba kerül.

Az uniós közbeszerzési értesítőben tavaly tavasszal megjelent hirdetmény szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ égisze alatt elindítanak egy pilotprogramot 250 háziorvos, 50 szakorvos és legalább 150 ezer beteg bevonásával. A pácienseknek okoseszközt kell használniuk, az eszközök által rögzített adatokat távkonzultáció keretében fogják kiértékelni, legyen szó endokrinológiai, pitvarfibrillációs, diabéteszes, bőrgyógyászati vagy vérnyomásos esetről. A megbízást a PSO Group Zrt. és a Junimed Egészségügyi Szolgáltató Kft. konzorciuma nyerte el 317 millió 295 ezer forintért.

Heim Pál szerint a

globális digitális egészségipar évi 14 százalékkal bővül, forgalma 2026-ra meghaladja az évi 220 milliárd dollárt, de ebben egyelőre nem mutatható ki Magyarország részsedése.

Viszont bizakodásra ad okot, hogy az egészségügyre Magyarország 857,04 milliárd forintot szán a Helyreállítási és alkalmazkodási terv szerint a következő években. Ebből egyedül a telemedicina fejlesztésére 77,47 milliárd jut.

Fotó: Ina Fasbender / AFP

Ám Heim Pál szerint hiányzik a számtalan helyi kezdeményezés stratégiai szintű összefogása, a különböző innovatív megoldások közötti szinergiák kiaknázása, az együttműködés platformjának megteremtése. Ezért a startupok jó része párhuzamos fejlesztéseket végez ahelyett, hogy egy nagy nemzeti digitális egészségipari részvénytársaság részeként együtt dolgoznának Magyarország egészségügyének digitális, technológiai felemelkedésén. Itt mindenkinek juthatna szerep, és versenyképessé is válhatna az ország a globális piacon – tette hozzá a szakember.

Heim Pál az elektronikus egészségügyi szolgáltatási teret nagyon fontos rendszernek nevezte, de még nincs felkészítve a lakossági használatú eszközök strukturált digitális egészségügyi adataira.

Heim Pál okoseszköz fekvőbetegellátás telemedicina
Ezek is érdekelhetik
Kapcsolódó cikkek