A világszerte a mezőgazdaság támogatására évente elköltött 540 milliárd dollár közel 90 százaléka káros az ENSZ három szervezete által közösen készített, a szervezet szeptember 23-ától kezdődő, élelmiszer-rendszerekről szóló gyűlése előtt nyilvánosságra hozott jelentés szerint – írja a The Guardian.

Fotó: Löffler Péter

Az üvegházhatású gázok legnagyobb kibocsátói, mint a tej- és a húsipar részesültek a legnagyobb mértékben a támogatásokból, melyek résztvevői gyakran olyan nagy ipari csoportok, melyek alkalmasak ezen támogatások lefölözésére. Éppen ezért az ezen szektoroknak jutó túlzott támogatásokat fel kell számolni a gazdag országokban, míg a fejlődő országoknak a szennyező vegyi műtrágyák és gyomirtók támogatását kell megszüntetnie.

Az agrártámogatások a reformok nélkül 2030-ra elérhetik az 1800 milliárd dollárt is a jelentés szerint. Az évi 800 millió éhezőt, 3 milliárd egészséges táplálkozást magának megengedni nem tudó embert és 2 milliárd túlsúlyos vagy elhízott embert kitermelő globális élelmiszer ellátással súlyos problémák merülnek fel, különösen, hogy az összes megtermelt élelmiszer mintegy harmada a szemétben végzi.

A jelenlegi támogatásokat új célok mentén kell újragondolni, hogy az ezen támogatások által okozott környezeti károk – mint például az erdők irtása vagy a föld túlhasználata – megelőzhető legyen. A támogatások átalakítása kiegyenlítheti a pályát a nagyipari mezőgazdaság és a kistermelők között is. 

A költségvetése 40 százalékát a Közös Agrárpolitikára (KAP) költő Európai Unióban is régóta szükség lenne ezen támogatások átalakítására, ám az Európa Parlament mezőgazdasági bizottságának múlt heti javaslata a KAP átalakítására a kritikák szerint gyenge, önkéntes és nélkülözi a kibocsátások csökkentését célzó konkrét célkitűzéseket.