Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma több változtatást is tervez a vállalati bűncselekmények visszaszorítása érdekében és a tervek szerint a résztvevők egyéni felelőssége is nagyobb hangsúlyt kaphat 

– írja a Reuters.

Lisa Monaco igazságügyi miniszterhelyettes egy konferencián elmondta, hogy többek között visszaállítanák azon követelményeket, melyek szerint a cégeknek a vállalati bűnök elkövetéséhez hozzájáruló döntéshozókról szóló listát kell adniuk az eljáró ügyészeknek, amennyiben az eljárás során szeretnének az együttműködésért járó kedvezményekben részesülni.

Emellett a minisztérium szeretné az ügyészeket arra bátorítani, hogy a bűnösöket vonják felelősségre. Mindezen megszólalások jelzik, hogy a hatóságok hozzáállása változott a Biden-kormány alatt, így 

a fehérgalléros bűnözők sem számíthatnak arra, hogy a Trump-kormányzathoz hasonlóan kesztyűs kézzel bánnak velük.

Fotó: NICK VEASEY / Getty Images

A jövőben az ügyészeket arra biztatják, hogy

az eljárás során a cégek teljes, bűnügyi, polgári és szabályozói területen tanúsított viselkedését vegyék figyelembe, szemben a korábbi, csak a hasonló eseteket vizsgáló gyakorlattal.

A minisztérium megkezdte a korábbi céges peren kívüli egyezségek tanulmányozását is, hogy meg tudja állapítani, mik azok az alkalmak amikor ezen megoldások nem jártak eredménnyel.

A keményebb fellépés értelmében az eljárásokra és nyomozásra fordított erőforrások mennyiségét is növelik, így egy 

az FBI is kaphat egy új csapatot, mely kifejezetten a gazdasági bűncselekmények felderítésére koncentrál majd.

A lépések véget vethetnek annak a régóta meglévő gyakorlatnak, melynek keretében a vállalatok a bűncselekményekkel elért nyereségéhez képest elhanyagolható, peren kívüli megállapodás keretében fizetett büntetéssel és a döntéshozók érinthetetlenségével úszhatják meg törvényszegő gyakorlatukat.