Alexander Van der Bellen osztrák államfő tárgyalásokat kezd a parlamenti pártok képviselőivel arról a helyzetről, amely a Sebastian Kurz kancellár közvetlen környezetében történt házkutatások és a kancellárral szembeni korrupciós vádak, valamint a vele szemben kialakult bizalmi válság miatt alakult ki — közölte csütörtökön az elnöki hivatal.

Fotó: APA-PictureDesk via AFP

A lépésről nem sokkal azután döntöttek, hogy Werner Kogler zöldpárti alkancellár, kétségbe vonta Kurz politikai cselekvőképességét a botrány miatt kialakult helyzetben. Van der Bellen csütörtökön és pénteken az összes párt vezetőjével találkozik, hogy értékeljék az aktuális helyzetet. A nap folyamán elsőként Werner Kogler alkancellárt, Osztrák Zöld Párt vezetőjét, majd Sebastian Kurz néppárti kormányfőt hallgatja meg az államfő. Utánuk az ellenzéki Szociáldemokrata Párt elnökével, Pamela Rendi-Wagnerrel találkozik Van der Bellen.

Pénteken pedig a másik két ellenzéki párt, a Liberális Fórum és a Szabadságpárt elnökeivel, a Beate Meinl-Reisingerrel és Herbert Kickllel való találkozó van az államfő napirendjén — közölte az elnöki hivatal. Előzőleg az alkancellár hívta közös tárgyalásra a parlamenti pártok képviselőit, amelyet azok el is fogadtak. Kogler csütörtökön, útban az államfőhöz megerősítette, hogy az ÖVP vezetése elleni korrupciós vádak rendkívül súlyosak, és mindenképpen tisztázásra szorulnak.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség szerdai akciói az ÖVP központjában, a kancelláriahivatalban és a pénzügyminisztériumban arra irányultak, hogy bizonyítékokat találjanak: 

manipulálta-e az ÖVP az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fizettek-e azok megjelentetéséért.

A házkutatások érintettjei Sebastian Kurz kancellár bizalmi emberei, Johannes Frischmann sajtószóvivő, Gerald Fleischmann médiakoordinátor és Stefan Steiner vezető stratéga mellett Sophie Karmasin közvélemény-kutató, az ÖVP által delegált egykori családügyi miniszter, Thomas Schmid, a pénzügyminisztérium volt államtitkára, a Nemzeti Vagyonkezelő Holding egykori elnöke, valamint Wolfgang és Helmuth Fellner, az Österreich Médiacsoport tulajdonosai.

A vád hűtlen kezelés, megvesztegetés és kenőpénz elfogadása, valamint manipulált közvélemény-kutatási adatok nyilvánosságra hozatala közpénzen. 

A gyanú szerint a szóban forgó hirdetések és médiakooperációs megegyezések értéke 1,3 millió euró (csaknem 470 millió forint) volt.

Kurz az ORF közszolgálati televízió szerda esti adásában határozottan visszautasította a vádakat, hogy ő állt az ügy mögött. Hangsúlyozta, hogy 2016-ban sem pártelnök, sem pénzügyminiszter, sem kancellár nem volt. Közölte: nincs arra utaló bizonyíték, hogy ő érintett volna.