Megszólalt az Alec Baldwin filmforgatásán, a színész által véletlenül lelőtt operatőr tanára, aki nyilvános levelet írt a Facebookon Baldwinnak. 

Mr. Baldwin, úgy tűnik, maga megölte a diákomat

– fejezte ki végtelen elkeseredettségét a mindössze 42 éves Halyna Hutchins mestere. Az oktató bejegyzése nem hibáztató hangvételű, megjegyezte, hogy elismeri a színészt, és elhiszi, hogy most ő is gyászol. 

A 63 éves világsztár valóban összetört, és bár véletlenül történt a gyilkosság, a lelkiismeretével így is meg kell harcolnia. A Rust című westernfilmnek ő a főszereplője és a producere is.

Fotó:  Angela Weiss / AFP

Az elhunyt operatőr tanára szerint a tragédiából mindenképp tanulni kell, hogy soha többét ne történhessen ilyen, és előállt egy konstruktív javaslattal: 

Baldwin hírnevét és vagyonát felhasználhatná arra, hogy elérjék végre a filmiparban, hogy ne használjanak valódi fegyvereket a forgatásokon.

A Mirror egy stábtagra hivatkozva azt írja, hogy a tragikus baleset másik áldozata,

a 48 éves Joel Souza, aki a film rendezője, már nincs életveszélyben, kiengedték a kórházból, és a felépülést otthonában folytatja.

Hasonló eset utoljára 1993-ban, A holló című film forgatásán történt. A főszerepet játszó Brandon Lee – Bruce Lee fia – halálos lövést kapott egy kellékként használt lőfegyverrel, a balesetet az okozta, hogy a vaktöltény mellé belekeveredett a fegyverbe a valódi lövedék egy darabja. A Lee család is reagált a történtekre, akik 28 évesen vesztették el a nagy reménységek előtt álló Brandont.

Lee nővére, Shanon a Twitteren emlékezett meg a tragédiáról és a hangsúlyozta:

Soha senkit nem szabadna többé megölni fegyverrel egy filmforgatáson

 – fogalmazott, valamint részvétét fejezte ki az elhunyt operatőr hozzátartozói felé és együttérzését a forgatás résztvevőinek. A kommentelők szerint Hollywood semmit nem tanult a tragédiából.

Korábban a modellből lett amerikai színész, Jon-Erik Hexum például a Cover Up című sorozat egyik részét forgatta, amikor unalmában játszadozni kezdett egy kellék revolverrel. A fegyvert heccből a jobb halántékához emelte, és meghúzta a ravaszt. Ekkor derült ki, hogy a Magnum 44-ben hiába volt csak egy vaktöltény, az akkorát robbant, hogy Hexum halántéka beszakadt. A színész kómába esett, és hat nappal később meghalt.