A cseh elnököt, Milos Zemant kezelő prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint az elnök jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat – közölte hétfőn Prágában Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, aki néhány napja kért a kórháztól hivatalos véleményt Milos Zeman egészségi állapotáról.

Fotó: Lukas Kabon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az államfő egészségével kapcsolatos prognózisok nagyon bizonytalanok, és Zeman visszatérése hivatalába a következő hetekben nem nagyon valószínű a politikus szerint, aki az újságírók előtt konkrét részleteket is közölt a kórház – annak a hivatalos honlapján is megerősített – álláspontjáról.

Vystrcil  azután fordult a kórházhoz, hogy az elnöki hivatal már több mint egy hete nem adott kielégítő tájékoztatást Milos Zeman állapotáról. 

Zemant nyolc napja vitték be a kórházba, ahol az intenzív osztályon kezelik. Betegségének diagnózisát mindeddig nem hozták nyilvánosságra.

Miroslav Zavoral kórházigazgató – aki egyben az elnök kezelőorvosa – a hatályos törvényekre hivatkozva a konkrét információk közlését elutasította. Vystrcil korábban az elnöki hivataltól kért tájékoztatást, de 

levelére Vratislav Mynár, a kancellária vezetője nem válaszolt.

Kedden a szenátus elnöksége találkozik a parlamenti pártok vezetőivel, hogy megvitassák, milyen lehetőségek nyílnak az államfői jogkörök átruházására. Mynár még Vystrcil sajtótájékoztatója előtt a Hradzsinban arról beszélt, hogy a szenátorok képmutató játékot játszanak és az elnök eltávolítását szeretnék elérni. Mynártól rövid nyilatkozata után kérdezni nem lehetett. Vystrcil ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Mynárt Zeman egészségi állapotáról hivatalosan már október 13-án tájékoztatta a kórház.

Andrej Babis miniszterelnök, aki Vystrcil sajtótájékoztatójának idején éppen a közszolgálati hírrádió vendége volt, meglepőnek minősítette a bejelentést.

Ez természetesen meglepő információ, és biztosan nem jó hír. A kérdés az, hogy tartós állapotról van-e szó, vagy van remény a javulásra. Ezt én nem tudom megítélni

– közölte Vytrcil bejelentésére reagálva. Babis szerint most elsősorban a szenátusnak kell lépnie, mert 

Radek Vondráceknek, a képviselőház jelenlegi elnökének mandátuma csütörtökön lejár, az újonnan megválasztott képviselők pedig csak november 8-án jönnek össze, 

ugyanakkor ő sem tudja, hogy mi fog történni.

Babis ugyanakkor bejelentette: kész tárgyalni a többi alkotmányos vezetővel és a formálódó új kormánykoalíció képviselőivel a helyzet megoldásáról. A hatályos alkotmány szerint az államfő akadályoztatása esetén jogköreinek jelentős részét a kormányfő veszi át, további részét pedig a parlament elnökei.

A 77 éves Milos Zemant – akinek alkotmányos kötelessége lenne, hogy az október 8-9-i választások eredménye alapján kormányalakítási megbízást adjon az arra alkalmas politikusnak – október 10-től ápolják a Központi Katonai Kórház intenzív osztályán, de betegségének diagnózisát nem hozták nyilvánosságra.

Az elnöknek legalább 30 nappal a választások után kell kormányalakítási megbízást adnia valakinek, amennyiben addig senki nem nyújt be óvást az eredmény ellen.

Az államfői hivatalt az utóbbi napokban egyre élesebb bírálatok érik amiatt, hogy nem tájékoztat megfelelő módon Milos Zeman egészségi állapotáról.

Vezető politikai körökben ugyanakkor növekszik az aggodalom, hogy a kialakult helyzet megbéníthatja az alkotmányos intézmények működését. Zdenek Hraba, a szenátus alkotmányügyi bizottságának elnöke ezért október 19-re összehívta a testület ülését. Az ülésen az alkotmány 66. cikkelyét vitatják meg, ami azzal foglalkozik, hogyan lehet az elnököt feladatai ellátására képtelennek nyilvánítani.