Az Emberi Erőforrások Minisztériuma valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ a harmadik oltással kapcsolatos eljárásrendjét a Facebookon osztotta meg az EMMI vezetője. 

„Akik első és második oltásnak az AstraZeneca vagy a Jansen oltóanyagát kapták, azoknak mRNS vakcinát illetve Sinopharmot, míg a Pfizer vagy Moderna vakcinával oltottaknak vektorvakcinát és a Sinopahrmot tanácsoljuk emlékeztető oltásnak. A Sinopharmmal oltottak esetében mind a vektorvakcinák, mind az mRNS alapú vakcinák alkalmazhatóak. Azok, akik első és második oltásnak Szputnyikot kaptak, azoknak mRNS vakcinát illetve a Sinopharmot ajánljuk” – áll a magyarázatban. 

Korábban a VG is beszámolt arról, hogy Müller Cecília, az országos tisztifőorvos és Kásler Miklós közösen publikált az itthon alkalmazott oltóanyagok hatékonyságáról.

Az oltóanyagok 68,7-87,7 százalékban bizonyultak hatásosnak a fertőzésekkel, 87,8-97,5 százalékban pedig a halálozással szemben. A legfrissebb adatok szerint meghalt 162, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 11 871 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. 

 

Címlapkép: JOEL SAGET / AFP