Belgium, Németország és Hollandia után Nagy-Britanniában is azonosították az omikron variánst: két nagy-britanniai páciens szűrővizsgálatának leletében ismerték fel a koronavírus legújabb változatát közölte szombaton Sajid Javid brit egészségügyi miniszter. 

Brit járványügyi szakértők egybehangzó nyilatkozatai szerint ugyanakkor nem kell attól tartani, hogy katasztrófát okozhat az új koronavírus-változat felbukkanása.

Az egészségügyi miniszter szombat délután elmondta, hogy az általa vezetett tárca egészségügyi biztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) előző este értesítette arról, hogy két pozitív koronavírus-leletben az először Dél-Afrikában azonosított omikron vírusváltozatot izolálták.

Utasok várakoznak a járatukra a londoni Heathrow repülőtéren 2021. november 27-én. Fotó: EyePress via AFP

Az egyik érintett páciens a kelet-angliai Chelmsfordban, a másik a közép-angliai Nottingham városában él. Mindketten karanténba vonultak a velük egy háztartásban élőkkel együtt. Sajid Javid elmondta, hogy a két eset összefügg egymással, de nem részletezte, hogy miként.

Hozzátette ugyanakkor, hogy 

a brit kormány négy újabb afrikai országot vesz fel vasárnaptól a járványügyi szempontból legkockázatosabbnak tekintett országok vörös listájára.

Az Tanácsa pénteken vitatta meg az omikron nevű koronavírusváltozatra (angolul omicron, a görög ábécé tizenötödik betűje) adható lehetséges uniós válaszlépéseket. 

Az ülés résztvevői fontosnak találták, hogy a Botswanából, Szváziföldről, Lesothoból, Mozambikból, Namíbiából, a Dél-Afrikai Köztársaságból és Zimbabwéből érkező utasok esetében a tagállamok vezessenek be tesztelési és karanténkötelezettséget. 

A 27 uniós ország mindegyike önállóan dönthet az új intézkedések bevezetéséről, némely tagország már most is alkalmazza a korlátozásokat.