Hétfőtől szombat estig már 742 ezren vették fel a koronavírus elleni védőoltást az oltási akcióhéten közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.

A közlemény szerint 

az oltási akcióhéten a megjelentek 82 százaléka, 609 ezer ember már az emlékeztető oltásért érkezett az oltópontokra. 

Emellett 91 ezren voltak azok, akik az első oltásukat vették fel. A legtöbb oltást eddig pénteken adták be, aznap 139 520 ember kapta meg védőoltását. 

Egy nő megkapja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájának harmadik, emlékeztető adagját a hatvani Albert Schweitzer Kórház oltópontján 2021. november 27-én. Fotó: Komka Péter /MTI

Az oltási akcióhéten beoltottakkal együtt mostanra 6 115 235-re emelkedett a beoltottak száma, közülük 5 836 668-an már a második, 2 443 456-an pedig már a megerősítő harmadik oltást is felvették.

Az emlékeztető oltás mindenkinek javasolt, akinél több mint 4 hónap telt el az előző oltása óta

hívták fel a figyelmet, amely által ismét 80-90 százalékra emelhető a védettségi szint.

Az oltási akció második hete hétfő reggel 7 órakor kezdődik és december 5. vasárnap 19 óráig tart. 

Az oltópontok száma várhatóan tovább bővül, elérhetőségük a koronavirus.gov.hu honlapon található.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szombaton úgy nyilatkozott, hogy a nyugodt karácsony azon múlik, hogy hányan veszik fel a harmadik oltást. A professzor hozzátette, hogy az első két dózis a betegség súlyos lefolyására, a halálozásra van hatással, míg a harmadik adag a járvány terjedése szempontjából jelentős.