A koronavírus omikron változata korai stádiumban 4,2-szer fertőzőbb, mint a delta-variáns – derül ki egy japán tudós tanulmányából, írja a Bloomberg.

Hiroshi Nishiura, a Kiotói Egyetem egészségügyi és környezettudományi professzora, Japán egészségügyi minisztériumának tanácsadója a fertőző betegségek matematikai modellezésére szakosodott. Kutatásában a november 26-ig rendelkezésre álló genomadatokat elemezte a dél-afrikai Gauteng tartományban élőknél.

Fotó: Shutterstock

Az omikron változat jobban terjed, és jobban elkerüli a természetes úton és a vakcinák által kialakított immunitást 

– ismertette Nishiura a kutatás eredményeit, amelyeket az egészségügyi minisztérium tanácsadó testületének szerdai ülésén mutatott be.

Világszerte aggodalommal követik az omikron-variáns tejedését, attól tartva, hogy az új mutáns a delta-változatnál is nagyobb csapásokat mérhet a társadalmakra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, hogy súlyos következményekkel járó járványhullámokat gerjeszthet az omikron. 

Ugyanakkor némi optimizmusra adhat okot, hogy az eddigi adatok szerint az új mutáció okozta tünetek enyhébbek, illetve hogy a Pfizer és a BioNTech a héten azt közölte, a vakcinájuk emlékeztető adagja megerősítheti a törzzsel szembeni védelmet.

Karikó Katalin is optimizmusának adott hangot, ő azt mondta, ha a gyengébb lefolyású, kevésbé veszélyes omikron valóban ragályosabb a delta-variánsnál, az akár a nyájimmunitás kialakulásához is vezethet, ami a járvány lecsengését eredményezheti.

Nishiura tanulmányát szakmailag még nem bírálták el és nem publikálták tudományos folyóiratban. Az új elemzést ugyanazzal a módszerrel végezte, amelyet az Eurosurveillance orvosi folyóiratban júliusban közzétett tanulmányában is használt a delta várható dominanciájáról a tokiói olimpia előtt.

Dél-Afrikában a megbetegedések száma gyorsan, napi közel 20 000-re emelkedett, mióta az ország két hete először jelentette az omikron felfedezését. Afrikában a koronavírus megbetegedések száma a megelőző hetekben alacsony maradt, annak ellenére, hogy a lakosságnak csak 26 százaléka van teljesen beoltva a Bloomberg adatai szerint.

A Pfizer az év végére ígért eredményeket az oltásuk omikron elleni védelmének hatékonyságáról.