A Budapesti Közművek idén is uzsonnásdobozzal ajándékozza meg a fővárosi általános iskolák első osztályos kisdiákjait. Az első napokban már közel hétezer doboz jutott el tulajdonosához, szinte azonos arányban mind a 23 budapesti kerületben. 

Az immár a Budapesti Közművek keretein belül önállóan működő FKF 2013-ban indította el nagyszabású kezdeményezését, az úgynevezett uzsonnásdoboz-projektet. Évente körülbelül 250 intézmény regisztrált a programra és közel 12 ezer elsős tanuló kapta meg az ajándékot.

A program legfontosabb üzenete az, hogy az uzsonnás doboz használatával jelentősen csökkenteni lehet a hulladékok mennyiségét.

A szalvéta, a nejlonzacskó, a műanyag- és alumíniumfólia egy osztálynyi gyermek esetében ugyanis naponta tölti meg az osztályterem kukáját, ami éves szinten akár több száz kilogramm csomagolási hulladékot eredményez minden tanteremben.

Fotó: fkf.hu

A BKM a gyerekeken keresztül a felnőttek figyelmét is fel kívánja hívni az ötlépcsős hulladékpiramis két legfelső szintjére: a megelőzés és az újrahasználat fontosságára. A doboz használata önmagában is az egyéni felelősségre, a tudatos hulladékkezelésre neveli a gyermekeket, ami összhangban áll a személyes szerepvállalás és a felelős részvétel gondolatával.

Január elsejétől változik a Magyarországon

Szombattól már nem a papírgyűjtő kukákba, hanem a sárgafedelűekbe kell gyűjteni az italoskartonokat – közölte a Budapesti Közművek keretében működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió. A csomagolási hulladékok gyűjtési rendjét a fenntarthatóbb hulladékgazdálkodás érdekében kellett megváltoztatni a cég közlése szerint.

Horvátország is betiltja az egyszer használatos műanyagokat

Az EU-s szintű intézkedésre azért volt szükség, mert a jogszabály által korlátozott műanyagok a világ összes tengeri szemetének 70 százalékát teszik ki.