Szankciókkal sújtja a belarusz állami légitársaságot, a Belaviát az miután a cég részt vett az Európai Unió destabilizálását célzó intézkedésekben, melynek keretében közel-keleti bevándorlókat szállított az EU határára – írja a Reuters.

A feketelista azonban nem csupán a légitársaságot érinti, összesen 17 személy és 11 cég került fel rá. A szankciókkal érintett fehérorosz személyek száma így 183-ra, a cégek száma pedig 26-ra nőtt. Egyelőre azt nem tudni, hogy a szankciók hatálya kiterjed-e arra a 17 repülőre, melyet ír cégeken keresztül lízingel a belarusz légitársaság.

Fotó: Wojtek RADWANSKI / AFP

Az EU-s szankciók utazási irodákat és szállodákat is érint, melyek a vádak szerint a különböző légitársaságokkal való jó kapcsolataikkal segítik a migránsválság létrehozását. A Belavia már korábban ki lett tiltva az unió légteréből. 

Mindeközben az Egyesült Államok az újonnan kibocsátott fehérorosz adóssággal kapcsolatban bocsátott ki korlátozásokat és az ország műtrágya és védelmi szektorával kapcsolatban is fokozta a szankciókat.

Belarusz az EU-val szemben válaszcsapásokat helyezett kilátásba.