Hiába ürítette ki a bevándorlók táborait a lengyel határhoz közel Belarusz a héten, Lengyelország szerint tovább folytatódik a bevándorlók utaztatása a lengyel határra – tudta meg a Reuters.

Belarusz a vádak szerint a Közel-Keletről repülővel importálja az embereket az határára, hogy az országot érintő szankciók megszüntetése céljából nyomást gyakoroljon. Minszk tagadja a vádakat, és csütörtökön a határ közelében ki is ürített egy tábort, és elkezdte az emberek visszaküldését Irakba.

Fotó: SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Lengyelország szerint azonban a fehéroroszok továbbra is százával szállítják a migránsokat a határra, ahol a beköszöntő fagyok miatt többen is életüket vesztették. A lengyel határőrség a Twitteren arról írt, hogy szombaton mintegy 100, rendkívül agresszív külföldi próbált erőszakkal átjutni a határon, akiket fehérorosz fegyveres erők szállítottak a helyszínre. A kísérlet azonban nem járt sikerrel.

A lengyel határőrség adatai szerint szombaton 208 kísérlet történt az országba jutásra Belarusz felől, ami kicsivel több mint a pénteki érték, de jelentősen kevesebb a szerdai 501 próbálkozásnál.

A Belarusszal szintén szomszédos Litvániába 44-en próbáltak bejutni szombaton, ami egy hete a legalacsonyabb érték. A litván híroldal DELFI-nek nyilatkozó irakiak arról számoltak be, hogy a fehérorosz hatóságok a hazatérés kívánsága ellenére erővel szállították őket a határra.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök vasárnap Észtországba utazott, hogy kollégájával, Kaja Kallasszal tárgyaljon a válságról, ahonnan Litvániába, majd Lettországba utazik tovább.

Morawiecki szerint Lengyelország keleti határán egy új típusú háború folyik, ahol a bevándorlókat és a félrevezetést használják fegyverként. Mint mondta, ez egy hibrid háború, és jelezte, hogy további szankciók gondolata is felmerült Belarusz ellen.