Míg egyes országok már a negyedik oltást tervezik, addig a jelek arra utalnak, hogy az emlékeztető oltást már nehezen fogadja be a lakosság a világjárvány harmadik évében. A járványügyi szakértők szerint a gyorsan változó közegészségügyi üzenetek zavart és bizalmatlanságot szülnek az emlékeztető oltásokkal kapcsolatban – tudósított a Reuters. A vakcinák viszont továbbra is a súlyos megbetegedések és a halálozás megelőzésének kritikus eszközei.

Az omikron elleni vakcina miatt ülnek össze a nagy vakcinagyártók és az EMA

Az omikron elleni vakcinákról is tárgyal az Európai Gyógyszerügynökség. A Pfizer, a Moderna, a Johnson & Johnson és a Novavax képviselőivel egyeztetnek.

A sok országban már emlékeztető oltóanyagként kínált harmadik oltás visszaállíthatja az elveszett védelem nagy részét a laboratóriumi vizsgálatok alapján, a brit kormány decemberben közzétett adatai azonban azt mutatták, hogy

az emlékeztető oltás által az omikron-variáns elleni fokozott antitestvédelem 10 hét után csökken. Ez pedig jelentheti azt, hogy rövid időn belül szükség lehet további oltásokra.

A Pfizer vezető kutatója, Mikael Dolsten szerint nagyon valószínű, hogy hónapokon belül szükség lesz a vakcina negyedik adagjára, ha az omikron továbbra is a koronavírus domináns változata marad. Márpedig a variáns megjelenése óta az esetszámok világszerte 270 százalékkal nőttek, ami a rajta lévő több mint 30 mutációnak köszönhető, megnövelve a vírus átvihetőségét és lehetővé téve, hogy a vírus kikerülje a vakcinák és a korábbi fertőzés által kiváltott tüneti betegséggel szembeni védelm

Oltanak az eindhoveni Clauspleinben 2022. január 7-én Fotó: ANP via AFP

Izraelben már beadták a Pfizer/BioNTech oltás negyedik adagját a 60 év feletti embereknek, az immunhiányos betegeknek és az egészségügyi dolgozóknak. Az ottani kormánytisztviselők arra hivatkoznak, hogy a korai bizonyítékok szerint az extra injekció biztonságos volt és ötszörösére növelte a fertőzés és a súlyos betegség ellen védelmet nyújtó antitestek számát. Az Egyesült Államokban még nem döntöttek a további adagokról; jelenleg az immunhiányos állampolgárok három adag vakcina felvételét és hat hónapos várakozást követően kapnak egy emlékeztető oltást. Hollandia, az Egyesült Királyság és Németország egészségügyi tisztviselői szintén felvetették a további emlékeztető oltások szükségességét, mialatt a francia hatóságok várnak a döntéssel február közepéig vagy márciusig nem hoznak döntést, amikor már több adat áll rendelkezésre.

Az embereknek fel kell készülniük arra, hogy évente több oltást is kapnak egy ilyen mértékű világjárvány esetén. A szélesebb nyilvánosság viszont nem biztos, hogy szívesen fogadja ezt az üzenetet,

amit Yasmin Maor,  a negyedik oltási kört javasló izraeli tanácsadó testület tagja fogalmazott meg. Még azok is elutasítók lehetnek, akik hajlandók voltak beoltatni magukat az első oltási körben.

Izraelben egyébként a lakosság 9 százaléka nem kapta még meg az emlékeztető, harmadik oltást. Oroszországban a 10 millióan kaptak emlékeztető oltást, míg az első oltást a lakosság fele vette fel. Az Egyesült Államokban a lakosság 62 százaléka teljesen beoltottnak, kétharmaduk kaptak emlékeztető adagot.

Elképesztően megugrott az új fertőzöttek száma itthon

A beoltottak száma 6 292 759 fő, közülük 6 027 578-an már a második, 3 286 577-en pedig már a megerősítő harmadik oltást is felvették.

Sokan szkeptikusak az oltásokkal kapcsolatban, hisz azokat is megfertőzheti az omikron-variáns, akik megkapták az emlékeztető oltást – mondta Dr. Angela Rasmussen, a kanadai Saskatchewan Egyetem virológusa. Azonban nagyon fontos kiemelni, hogy

bár nem biztos, hogy minden fertőzést megelőznek az emlékeztető oltások, de megakadályozzák, hogy az emberek az intenzív osztályra kerüljenek.

A frusztráció pedig részben magából az állandóan mutálódó vírus természetéből eredhet, amely a maszk viselésétől kezdve a karanténkövetelményekig mindenre vonatkozóan gyakori változtatásokra kényszerítette a politikát, ami az embereket összezavarja és bizalmatlanná teszi.

Az emberek olyan biztonságot keresnek, amely nem létezhet egy olyan helyzetben, amely folyamatosan változik.

– mondta Jason Gallagher, a Temple Egyetem Gyógyszerészeti Karának fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője. Egyes szakértők már azt javasolják, hogy a teljes körű oltás új definíciójában az emlékeztető oltást is szerepeltetni kellene.