Már közel két hónapja intenzív osztályon fekszik Csollány Szilveszter olimpiai bajnok. 

Hallhat és érezhet Csollány Szilveszter, ahogy sok esetben a többi lélegeztetett beteg is

– nyilatkozta Jakubovits Edit egyetemi adjunktus, altatóorvos és pszichoterapeuta a Ripostnak.

A koronavírussal harcolva sokan kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre.

A lélegeztetett beteg – főleg, ha gyógyszerezve és intubálva van – elveszti a tér-idő érzékét, és az emlékei is zavarossá válnak időlegesen a betegség, a gyógyszerek és az oxigénhiány miatt. De nem halott! Él és észlel!

– fogalmazott.

Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

A szakember szerint csak a tudatállapot működik másként. A beteg észleli a környezetét, a túlélése érdekében az idegrendszer fokozottan ellenőriz minden információt, és igazodik hozzájuk. 

El kell mondani neki, hogy bíznak benne, hiszen azért kezelik, és most nincs más dolga, csak pihenjen, a többivel nem kell foglalkoznia, csak gyűjtse az erőt

– nyomatékosította. 

A doktornő azt is elárulta, hogy több helyen a nővérek felhívják a rokonokat a piros zónás mobilról, és biztatják őket, hogy beszéljenek a beteghez. Ennek hatására az eszméletlen lélegeztetett betegnek rendeződik a vérnyomása és a pulzusa, hiszen megérti, hogy mi történik vele. Ma már több kórház intenzív osztályán is bejáratott gyakorlat a Covid óta, hogy mindennap fejhallgatón keresztül pszichológusok, hipnoterapeuták által felmondott hanganyagot játszanak le a betegeknek – értesült a portál.

Zacher Gábor, a hatvani kórház főorvosa szerint van remény arra, hogy a bajnok túléli a súlyos betegséget.

Lehet bízni a felépülésében, mert a szervezete már régóta küzd a betegséggel, de még mindig nem adta meg magát.

Csollány Szilveszter november elején kapta el a koronavírust. Az állapota két héttel később fordult igazán súlyosra, ekkor szállították kórházba. December elején intenzív osztályra, majd nem sokkal később egy speciális lélegeztetőgépre került