Az Egyesült Államok déli és keleti részén és Kanadában hétfő óta súlyos téli vihar tombol, a heves havazás miatt több ezer repülőjáratot töröltek, néhány más kanadai tartományban is hóvihar várható. Az Egyesült Államokban 19 államra adtak ki időjárási figyelmeztetést, helyenként akár félméteres hó is lehet.

A szövetségi meteorológiai szolgálat a Twitter közösségi oldalon közzétett üzenetében arról számolt be, hogy az ország keleti harmadát sújtó súlyos téli vihar ugyan hamarosan elcsitulhat, de a hó, a jég, a szél hatásai kiterjedt területen fennmaradnak. A téli időjárási figyelmeztetés várhatóan hét tagállamban érvényben marad: a délkeleti Észak-Karolina államtól a kanadai határnál fekvő, északkeleti Maine államig. 

A FlightAware járatkövető oldal szerint több mint 1700 belföldi és nemzetközi járatot töröltek hétfő este.

Egy hóval teli teherautó halad el a Montréal-Pierre Elliott Trudeau nemzetközi repülőtéren a québeci Montréalban 2022. január 17-én, miközben a légitársaság alkalmazottai csomagokat pakolnak a repülőgépre. Fotó: ANDREJ IVANOV / AFP

A legnagyobb hómennyiség az Appalache-hegység gerincén, valamint a Nagy-tavak alsó részén várható. Heves havazásra számítanak New York állam északi, valamint New England északkeleti részén. A meteorológiai szolgálat szerint hétfőn több mint 57 centiméternyi hó esett az ohiói Harpersfield városában.

Kanadában sem jobb a helyzet

A torontói rendőrség a Twitteren jelentette be, hogy hétfőn a rendkívüli időjárás miatt és a járművezetők biztonsága érdekében lezárták a forgalom elől a város két autópályáját.

A kanadai kormány időjárási információs honlapja arról tájékoztatott, hogy Kanada Québec és Ontario tartományainak nagy részén hóviharriasztást rendeltek el. Az ország legnagyobb városában, Torontóban akár 60 centiméter hó is várható – tweetelte Anthony Farnell, a Global News kanadai televíziós csatorna vezető meteorológusa kedden.

Számos iskola ideiglenesen bezárt Québecben és Ontario déli részén, beleértve Toronto környékét is. A közel hárommilliós város öt oltási klinikája is felfüggesztette működését. Torontóban kedden 201 repülőjáratot kellett törölni a Pearson nemzetközi repülőtéren, s ez a forgalom több mint felét jelenti.