Tüdőtranszplantációval próbálták volna megmenteni Csollány Szilveszter életét, az olimpiai bajnok légzőszerve olyan mértékben roncsolódott, hogy átültetésre lett volna szüksége, ám a sportoló folyamatosan romló szervezete sajnos már nem volt olyan állapotban, hogy elbírjon egy ilyen műtétet és teste végül sajnos feladta a koronavírussal vívott harcot. 

A Blikk információi szerint a transzplantációt csak azoknál lehet elvégezni, akiknek – a tüdejüket kivéve – a többi létfontosságú szerve kielégítő állapotban van, így a Tüdőtranszplantációs Várólista Bizottság alkalmasnak ítéli állapotukat a beavatkozásra. A lap értesülései szerint jelenleg 17 magyar beteg vár ilyen beavatkozásra, Európában pedig 600-an, köztük többen koronavírus miatt. 

Csollány Szilveszter esetében is a tüdő roncsolódása miatt vetődött fel a transzplantáció, de végül az ő állapota már nem engedte meg ezt a beavatkozást. 

Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

Az olimpiai bajnok tornász december elején került kórházba, miután elkapta a koronavírust és tüdőgyulladása lett. Bár a fertőzés előtt kapott oltást, de a védettsége nem alakulhatott még ki. Csaknem két hónapig küzdött a betegséggel, de sajnos nem tudta legyőzni. Halálhíre megrendítette az országot. 

Tüdőátültetést egyébként Magyarországon évente kicsivel több mint egy tucat alkalommal végeznek és erre kell a legrövidebb ideig várni, a várakozási idő 0,41 év.