2021-ben az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) 151 donorjelentést fogadott 35 kórházból, végül 102 donáció valósult meg elhunyt szervdonorból 30 kórházban. Agyhalottból 299 szerv, élődonorból pedig 34 szerv került eltávolításra transzplantációs céllal - közölte az OVSZ.

Szívkivétel-műtét után becsomagolják a szívet az egyik fõvárosi kórházában 2018. október 8-án. 

Fotó: Mónus Márton/MTI

Kiemelték: Magyarországon az elhunytból és élőből történő szervadományozás és minden életmentő szervátültetési program szigorú járványügyi szabályok betartása mellett működik. A nemzetközi donorszerv-csere az Eurotransplant megállapodásunk keretei között valósul meg. A potenciális donorok jelentése mindig fontos volt, de a szervátültetésre váró betegek életkilátása szempontjából most még nagyobb jelentősége van minden potenciális szervdonor felismerésének és jelentésének.

A szervadományok tavaly háromezernél is több új életévet jelentettek

Nemzetközi adatok alapján egy elhunyt szervdonor átlagosan 30,8 életévet ad a társadalomnak, így a tavaly elhunyt 102 szervdonor 3142 új életév lehetőségét adta transzplantáltaknak, szervadományozással.

A donort jelentő intézményekből átlagosan 4,31 jelentés érkezett. A legaktívabb intézményből 13 jelentés történt, és 8 donáció valósult meg. A legaktívabb donorjelentő orvos pedig 7 lehetséges donorról adott értesítést. A tavalyi év során az Eurotransplant együttműködésben 70 külföldi donorszerv beültetése történt meg hazánkban, ezek között 35 vese, 1 hasnyálmirigy, 15 máj, 17 szív, 2 tüdő. A hazai szervátültetések 26 százaléka külföldi szervvel történt.

Hét központban több mint 300 szervátültetést végeztek

2021-ben Magyarországon, a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban összesen 307 szervátültetés történt, 273 esetben elhunyt donorból és 34 esetben élődonorból eltávolított szervvel.

A négy magyarországi vesetranszplantációs központban elhunytból 162, élő donorból 34, összesen 196 veseátültetés történt. A legtöbb veseátültetést a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán végezték, 99 esetben elhunyt donorból és további 26 esetben élődonorból származó vesével. A Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 20 elhunyt donoros és 5 élődonoros, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Intézetének Transzplantációs Tanszékén 27 elhunyt donoros és 1 élődonoros, és a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 16 elhunyt donoros és 2 élődonoros vesetranszplantációt végeztek.

Tüdőátültetésre kellett a legkevesebbet várni

Májátültetést 59 esetben végeztek a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán.

34 szívátültetést végeztek a két hazai szívtranszplantációs központban, ebből 24 műtét a Semmelweis Egyetem Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinikán és 10 átültetés a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben történt.

14 tüdőátültetés valósult meg az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikán. 4 esetben történt kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetés a Semmelweis Egyetem, Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán.

Fotó: Mónus Márton

Transzplantációs várólistán 2021-ben összesen 1774 beteg fordult meg, 413 új beteg került fel várólistára, az év végén pedig 1313 beteg várakozott életmentő szervátültetésre. A transzplantált betegek várakozási ideje a tüdőátültetés esetén volt a legrövidebb, 0,41 év. Szív- és májátültetés esetén átlagosan 0,67 és 1,06 évig várakoztak. A kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetése esetén 3,52 év, valamint a vesetranszplantációnál 4,08 év volt a várakozási idő.