A jövő héten megszűnhet a koronavírus-járvány megfékezésére korábban hozott összes korlátozás Angliában – közölte a londoni miniszterelnöki hivatal vasárnap.

A Downing Street tájékoztatása szerint Boris Johnson miniszterelnök várhatóan hivatalosan is bejelenti, hogy a jövő héten hatályukat vesztik a lakossági szabadságjogokat korlátozó, még érvényben lévő utolsó járványügyi intézkedések.

Johnson szerint a karanténkötelezettség eltörlésére a március 24-re kitűzött határidőnél egy teljes hónappal korábban lehetőség nyílhat.

A Downing Street vasárnapi tájékoztatása szerint az ország a kormányzati beavatkozások gyakorlatáról áttérhet a személyi felelősség elvének alkalmazására, és ezt a sikeres oltási kampány, valamint a koronavírusról rendelkezésre álló tudásanyag bővülése tette lehetővé.

Fotó: Jeff J Mitchell / AFP

Boris Johnson hivatala hangsúlyozta azt is, hogy az oltási kampány mellett folyamatosan jelennek meg olyan vírusellenes szerek, amelyek jelentősen csökkentik a koronavírus-fertőzés okozta súlyos megbetegedés és halálozás kockázatát.

Visszaszorulóban a járvány a szigetországban

A legutóbbi adatok egyértelműen a nagy-britanniai koronavírus-járvány visszavonulását mutatják.

A szombat este zárult 24 órában 34 377, az utóbbi egy hétben 317 283 koronavírus-szűrési lelet bizonyult pozitívnak az Egyesült Királyságban. Az elmúlt egy hétben kimutatott új koronavírus-fertőződések száma 24,6 százalékkal csökkent az előző heti adathoz képest.

Csökkenésnek indult a kórházi kezelést igénylő megbetegedések száma is: az utóbbi egy hétben 8766 pácienst vettek fel a brit kórházak Covid-19 miatt, 13,4 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban. A szombat este zárult hétnapi időszakban 989 páciens halt meg Covid-19-ben, 22,5 százalékkal kevesebb, mint a múlt szombaton zárult egy hétben. A brit felnőtt lakosság 66 százaléka, vagyis kétharmada – 38 millió ember – már a koronavírus elleni oltás mindhárom adagját megkapta.