Franciaország reméli, hogy hamarosan létrejön az a megállapodás, melynek értelmében négy hadihajót adnának el Romániának 1,2 milliárd euróért. Az üzlettel a két fél a Fekete-tenger biztonságát kívánja biztosítani, mondta Jean-Yves Le Drian külügyminiszter csütörtökön a Reuters beszámolója szerint.

Fotó: Shutterstock

Romániában 2016-ban írt először a sajtó arról, hogy a védelmi tárca megnövelt költségvetésének jelentős részét a hadiflotta korszerűsítésére fordítják. Az akkori bejelentés még arról szólt, hogy Bukarest a holland Damen-csoporttól vásárolt volna négy, Romániában legyártandó korvettet 1,6 milliárd euróért. Később új közbeszerzési eljárást írtak ki a négy új multifunkcionális hadihajó beszerzésére, valamint két meglévő fregatt felújítására, amelyet a francia Naval Group és a Konstancai Hajógyár által létrehozott társulás nyert meg 1,2 milliárd eurós ajánlatával 2019-ben, de az óvások miatt a szerződést azóta sem írták alá.

A román védelmi minisztérium közölte, a két vállalatnak február végéig kell döntenie arról, hogy folytatják-e az üzletet, és hozzátette, hogy az ár nem képezi alku tárgyát.

Florence Parly francia védelmi miniszter január végi bukaresti látogatása után Vasile Dîncu román védelmi miniszter is megerősítette a román fél készségét, hogy mielőbb megkössék a szerződést a francia hadihajók beszerzéséről.