Az Atlanti-óceán közepén fekvő azori-szigeteki Sao Jorge szigeten az elmúlt 11 napban több mint 20 ezer kisebb, a 3,3-as erősséget is elérő földrengés rázott meg – számolt be a Reuters. A São Jorge szigetén hirtelen megnövekedett szeizmikus aktivitás több hasonlóságot is mutat a La Palma-i Cumbre Vieja vulkán kitörése előtt észlelt földrengésekkel.

Az időseket és a mozgáskorlátozottakat már evakuálták  Velas településről – ahol a legtöbb szeizmikus aktivitást regisztrálták –, és sok helyi lakos is elhagyta a szigetet.

Fotó: GUIZIOU FRANCK / HEMIS.FR / AFP

Vulkánkitörés esetén akár 20 millió köbméternyi láva is felszínre törhet

 – nyilatkozták a La Palma kitörését is nyomon követő kanári-szigeteki vulkanológiai intézet, az Involcan szakértői kedden. Luca D’Auria, az Involcan vulkanikus megfigyelési részlegének igazgatója a Reutersnek elmondta, hogy São Jorge szigetén a vulkanikus tevékenység okozta talajdeformációt észleltek. „Ez akár vulkánkitöréssel is végződhet” – tette hozzá.

A földrengések intenzitása csökkent, de a lakosságnak továbbra is ébernek kell maradnia

 – mondta Eduardo Farias, az azori-szigeteki polgári védelmi hatóság vezetője. Egy velasi iskolában a tanítást is felfüggesztették, és az iskola néhány termét egészségügyi központtá alakítják át.

Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA

A szigetre olyan egészségügyi dolgozókat vezényeltek, akik korábban már nyújtottak segítséget természeti katasztrófák helyszínén – mondta Francisco Fonseca, a São Jorge-i egészségügyi szolgálat elnöke.

Farias hozzátette, hogy kielemzik az Involcan adatait, és arra kérte São Jorge szigetének 8400 lakosát, hogy ne essenek pánikba.