Közélet

Az orosz–ukrán háború miatt hiánycikk lehet a só

Ukrajna egyik legnagyobb sóbányája, az Artemszol a háború miatt több mint egy hónapja leállította termelését, aminek következtében sóhiány alakulhat ki az országban – írta meg az UNIAN nevű ukrán hírportál.

„A sóbánya határozatlan időre felfüggesztette a termelést. Az ágyúzás folyamatos, az adminisztrációs épület részben megsemmisült. Közvetlen találatok érték a tárnákat, anyagraktárakat. 

A gyártási folyamat ellehetetlenült. Nem fogjuk veszélybe sodorni a dolgozóink életét. Az üzem területéről evakuáltuk a személyzet nagy részét. Mindössze néhány irodai dolgozó és mérnök maradt a bányában” – mondta Viktor Jurin, a vállalat igazgatója egy rádióadásban. Hozzátette: áprilisban leállították a vállalkozást, mert lehetetlenné vált a késztermékek vasúti kivitele.

463837920 A worker operates a driller excavator machine used to cut salt into blocks in the underground mine at the Artemsol SE salt factory in Soledar, Ukraine, on Wednesday, Feb. 18, 2015. Ukraine's worst recession since 2009 intensified last quarter, highlighting the nation's challenge after sealing an expanded $17.5 billion bailout and agreeing on a truce in the war that's devastated its industrial base. Photographer: Vincent Mundy/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Vincent Mundy / Bloomberg via Getty Images

A Kárpáti Igaz Szó szemléje szerint az igazgató azt is mondta: áprilisban a teljes raktárkészletet kiszállították a kiskereskedelmi üzletekbe. Amíg tartanak a harcok, az Ukrajnában kitermelt alapanyagot importból származó sóval keverik.

Az ukrajnai sógyártó leállása fél Európa ellátására hatással lehet. A magyarországi, lengyelországi, grúziai, moldovai, azerbajdzsáni és romániai fogyasztók is érezni fogják a gyártás leállását. 

 

sókitermelés orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek