Dán segítséggel érkeznek hajóelhárító rakéták Ukrajnába, hogy segítsék az orosz invázió visszaszorítását a Fekete-tenger térségében – számolt be róla a Reuters.

A háború február 24-i kitörése óta ez az első alkalom, hogy amerikai gyártmányú fegyverek hivatalosan is érkeznek az ukrán hadsereghez. Ezt a segítségnyújtást az Egyesült Államok hétfőn Koppenhágában is bejelentette.

A támogatás részeként Harpoon hajóelhárító rakétákat és egy hordozórakétát biztosítanak Ukrajna számára, amellyel jelentősen megnő Kijev csapásmérő hatótávolsága.

Ukrajna már korábban is jelezte, hogy fejlettebb fegyverekre, például légvédelmi rendszerekre, hajóelhárító rakétákra és nagyobb hatótávolságú rakétákra lenne szüksége, azonban mindeddig a fegyvertámogatások rövid hatótávolságú fegyvereket tartalmaztak, mint például a Javelin páncéltörő fegyverek, valamint a tüzérségnek nyújtott felszerelések.

1145054328 AT SEA, JAPAN, JAPAN - MARCH 14: Harpoon missile lunchers are seen on board British Royal Navy's HMS Montrose frigate as it sails to a joint exercise with Japanese Maritime Self-Defense Force and U.S. Navy on March 14, 2019 on the Pacific Ocean near Tokyo, Japan. (Photo by Tomohiro Ohsumi/Getty Images)
Fotó: Tomohiro Ohsumi / Getty Images

A Boeing által gyártott Harpoonok abban segíthetik az ukrán erőket, hogy az orosz haditengerészetet kiszorítsák Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből, ezzel lehetővé téve, hogy az ország folytathassa a gabona és más mezőgazdasági termékek exportját.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a bejelentés kapcsán elmondta, hogy országa hálás Dániának, hogy egy Harpoon indítóállomást és rakétákat biztosít Ukrajna partjainak védelmére.

Ez egy fontos lépés az ukránok harci képességének és műveleti intenzitásának növelésére

– nyilatkozta Tom Karako, az amerikai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának vezető munkatársa, rakétaszakértő.

Hozzátette, hogy a Harpoon rakétákkal Ukrajna valószínűleg más országok segítségére szorul majd a megfelelő célzási adatok beszerzésében, hogy a rendszereket hatékonyan tudja használni a hajók ellen nagyobb hatótávolságokon.

A dánok lépése azért volt különösen fontos, mert amerikai kongresszusi források szerint számos ország hajlandó lenne Harpoonokat küldeni Ukrajnának, azonban senki sem szeretett volna az első, vagy az egyetlen ország lenni, amely ezt megteszi, mivel tartanak az esetleges orosz megtorlástól.

Brit hadihajókkal védenék az ukrán gabonaszállító teherhajókat

A orosz blokád megbénította az ukrán exportot, ez pedig jelentős veszély a globális élelmiszer-biztonság szempontjából.