Közélet

Fiala: Putyin Európa ellen folytat háborút

Fiala szerint az orosz elnök nyíltan el is mondta, hogy mi a célja, egy "másik Európát" akar.

Interjút közölt a Die Welt című konzervatív német lap hétfőn Petr Fiala cseh miniszterelnökkel "Putyin Európa ellen folytat háborút" címmel. A Polgári Demokrata Párt (ODS) vezetője kiemelte, hogy hazája elsőként, már az Oroszország által indított háború előtt küldött fegyvereket Ukrajnába, és az "orosz agresszió" kezdete után az elsők között volt, amely nehézfegyvereket is szállított az ukrán hadseregnek. 

A visegrádi négyek (V4) országcsoportba tartozó EU-tagállam miniszterelnöke kifejtette: "küldtünk rakétákat, páncélosokat, mindent, amit csak tudtunk", mert "megértettünk valami döntő fontosságú dolgot", mégpedig azt, hogy "Ukrajna nemcsak saját népének szabadságáért és túléléséért küzd, hanem a csehek életéért és szabadságáért is". Hozzátette: ha Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem állítják meg Ukrajnában, a hadserege végül a határainkon terem, először talán a balti államokban, de hamarosan Csehországban is, aztán pedig a német határon.

Kiemelte, hogy "Putyin Európa ellen folytat háborút", méghozzá "már évek óta". Háborúja "hibrid", amelyet dezinformációval, kibertámadásokkal, újra és újra hadserege bevetésével folytat. Fiala szerint az orosz elnök nyíltan el is mondta, hogy mi a célja, egy "másik Európát" akar, olyat, mint az 1990-es években, vagyis vissza akarja hozni a NATO-, és az EU-bővítés előtti Európát, amelyben "Oroszország uralja mindazt, amelyet egykor a Szovjetunió" - fejtette ki a pártelnök-miniszterelnök. 

ZEMAN, Milos; FIALA, Petr
Fotó: Martin Divisek

Mint mondta, "az orosz politikai kultúrának van egy birodalmi aspektusa", amellyel kapcsolatban a politikusoknak meg kell érteniük, hogy "megálljt kell parancsolni Oroszországnak", különben nem hagy fel ezzel a birodalomépítő törekvéssel. Arról is szólt, hogy hazája mindig pártolta az Oroszország elleni erős büntetőintézkedéseket, így az olajembargót is támogatja. Azonban az ország helyzete "különösen nehéz", mert "az orosz szállítmányok nélkül egyszerűen nem lenne elég kőolaj". 

Csehország mindent megtesz ennek megváltoztatásáért, de az orosz kiváltása két évig tart, és szüksége van azon országok szolidaritására, amelyek más forrásból is kapnak kőolajat - mondta a kormányfő.

Az interjúnak a Die Welt online kiadásában közölt - a lap hétfői nyomtatott számában megjelent szövegnél hosszabb - változatában Petr Fiala az orosz energiaimport körüli vitákkal kapcsolatban arról is szólt, hogy a prágai vezetés nem osztja a magyar kormány álláspontját, vagyis nem "blokkolja" a tervezett EU-s lépéseket, hanem csak garanciákat szeretne az energiaellátás biztosítására. Hozzátette: elismeri, hogy sok mindent "nehéz" elviselni abból, amit Orbán Viktor mond az Ukrajna elleni orosz agresszióról, de Magyarország eddig végül minden szankcióba beleegyezett, ami "nem véletlen", hanem összefügg a V4-es együttműködéssel.

 

Fiala háború Putyin
Kapcsolódó cikkek