Miután öt napon keresztül nem találtak koronavírus-fertőzöttet a karanténon kívüli területeken Sanghajban, pénteken megtört a nyerő sorozat, így két kerületben ismét szigorodtak a szabályok a kínai metropoliszban – írja a Reuters

A zéró-covid járványkezelési stratégia jegyében már hetedik hete korlátozások alatt álló városban lassan igyekeznek normalizálni az életet, ezt sodorhatja veszélybe az új esetek megjelenése. Noha a mostani esetek újabb korlátozásokat és tesztelési hullámokat hoznak, a hivatalos kommunikáció szerint tarthatóak a 26 millió lakosú város újranyitásának tervei, így például a vasárnapra várt 4 metróvonal újraindítása.

A worker wearing protective gear stands next to boxes to deliver in a neighborhood while two persons ride bicycle during a Covid-19 coronavirus lockdown in the Jing'an district in Shanghai on May 18, 2022. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
Fotó: HECTOR RETAMAL / AFP

Noha az ország fővárosa, Peking is nehezen birkózik meg a fertőzés terjedésének felszémolásával április vége óta, egyelőre a szigorú korlátozások eredményeként 

az esetek száma csupán néhány tucat, szemben a Sanghajt leállító napi többezres betegszámnál. 

Május 19-re 62 fertőzöttet azonosítottak a városban, ami szinte azonos az egy nappal korábbi 55-tel.

Ugyancsak pénteken egy sor gazdasági adat jelezte, hogy a sanghaji lezárások micsoda gazdasági költségekkel jártak. A metropoliszban az ipari kibocsátás áprilisban 61,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbinál, ami 2011 óta a legnagyobb mértékű csökkenés, míg a kiskereskedelmi forgalom 48,3 százalékot zuhant, ami jóval több mint az országos szinten mért 11,1 százalékos esés. Az ingatlaneladások csökkenése pedig 88 százalékra rúgott a városban.

A héten a Kínában működő Európai Kereskedelmi Kamara figyelmeztetett, hogy 

számos vállalat és személy komolyan fontolgatja kínai jelenléte visszafogását, 

noha a koronavírus helyzet Kínában és Sanghajban is javult ebben a hónapban.

Ugyanakkor a korlátozások lazításának hatása már érezhető néhány mutató alakulásán, így a sanghaji kikötő konténerforgalma már csaknem elérte a tavalyi szintet, míg a légi és a közúti szállítás mértéke nagyjából az egy évvel korábbi kétharmadánál állt.

Javult május első felében az autóeladások alakulása is, bár még mindig mintegy ötödével elmaradt a tavalyi szinttől, viszont a jüan árfolyama a héten befejezni látszik hat héten át tartó gyengülését az amerikai dollárral szemben, annak ellenére, hogy ugyancsak pénteken a vártnál nagyobb mértékben vágott a kamatszinten az ország jegybankja.