A kedden történt tragikus Egyesült Államokbeli iskolai lövöldözést követően ismét fellángolt a vita az amerikai fegyvertartási és fegyverviselési szabályozásról. 

Az igen befolyásos amerikai fegyverlobbi, az Országos Fegyverszövetség (NRA) a hétvégén tartja éves kongresszusát az Uvaldétól 440 kilométerre fekvő Houstonban, ahol több befolyásos republikánus párti politikus, többek között

Donald Trump korábbi amerikai elnök és Ted Cruz texasi szenátor is azt az álláspontot képviselték, hogy a szigorúbb fegyvertartási és fegyverviselési szabályok elfogadása nem segítene az egyre gyakoribb tömeges lövöldözések és vérontások megelőzésében. 

Wayne LaPierre, az NRA vezetője elmondta, hogy "ezek a tragédiák gyomorforgatók", de hozzátette, hogy a fegyverviselés korlátozása nem megoldás. Donald Trump azt javasolta, hogy az Egyesült Államokban meg kellene könnyíteni a "zavarodott" emberek elkülönítését, és meg kellene szüntetni a fegyvermentes iskolai zónákat.

Fotó: CHANDAN KHANNA / AFP

Trump azt javasolta, hogy minden iskolának egyetlen bejárattal, megerősített kerítéssel és fémdetektoros kapukkal kellene rendelkeznie: "Ez akarat kérdése. Ha az Egyesült Államoknak van 40 milliárd dollárja Ukrajna számára, akkor ezt is meg tudjuk csinálni" – magyarázta, utalva az Ukrajnának nyújtott legutóbbi amerikai pénzügyi és katonai támogatásra.

A rendőrségi nyomozás egyelőre nem talált indítékot Salvador Ramos esetében, aki ugyan kibukott a középiskolából, de nem volt sem priusza, sem elmeállapotát befolyásoló betegsége.

Elismerte a hibáját a texasi rendőrség

Miután a 18 éves Salvador Ramos kedden egy félautomata fegyverrel belépett az uvaldei Robb Általános Iskolába, majd egy osztályteremben lövöldözni kezdett, a sokkos állapotban lévő iskolások közül ketten összesen hatszor kértek segítséget a rendőrségtől a 911-es vészhelyzeti telefonszámon – ismerte el Steven McCraw ezredes, a DPS igazgatója. Eközben mintegy 20 rendőr majdnem egy órán át várt az osztályterem előtti iskolai folyosón. Ramos végül 19 kisiskolást és két tanárt lőtt agyon, mielőtt a rendőrök megrohanták a termet, és lelőtték a fegyveres ámokfutót.

Az iskolában felsorakozott rendőrök parancsnoka, aki a helyi iskolai kerület rendőrségének uvaldei rendőrkapitánya is egyben, a helyszínen úgy gondolta, hogy Ramos elbarikádozta magát az osztályteremben, és a gyerekek már nincsenek közvetlen veszélyben, ezért a rendőrségnek van ideje felkészülni – mondta el McCraw ezredes.

Utólag, mai tudásunk birtokában, ebből a székből nézve, ahol most ülök, természetesen ez nem volt helyes döntés. Ez rossz döntés volt. Pont

 – szögezte le a texasi rendőrségi szervezet igazgatója.

Az uvaldei mészárlás az elmúlt közel egy évtized legvéresebb lövöldözése volt az Egyesült Államokban.

Texasi mészárlás: a rendőrség már mást mond arról, mi történt az iskolában

Ellentmondásos beszámolók szólnak a texasi mészárlás részleteiről, a szemtanúk másképpen emlékeznek, mint a rendőrök.

Borítókép forrása: CHANDAN KHANNA / AFP