A 18 éves Salvador Ramos kedden mészárolt le 19 gyereket és két tanárt a texasi Ulvade városában található Robb Általános Iskolában. Ramos áldozatai többségével néhány perccel azután végzett, hogy betört az iskolába, ám ezt követően még több mint 40 percig tartózkodott az épületben, mielőtt a rendőrök ártalmatlanították. A BBC írása szerint a helyszínre kiérkező rendőri erők nem kapkodták el azt, hogy ártalmatlanná tegyék az ámokfutót.

Egyes szemtanúk azt állítják, hogy 

hiába értek ki a rendfenntartó erők, 40-60 percig nem kísérelték meg, hogy megfékezzék a magát egy osztályteremben elbarikádozó Ramost. 

Mindezt a hatóságok is elismerték, igaz csak annyiban, hogy a kiérkező rendőröknek ennyi ideig tartott a támadó ártalmatlanná tétele.
 

Fotó: ALLISON DINNER

Ugyanakkor a CNN-nek nyilatkozó határőr, Raul Ortiz szerint viszont több tucat rendőr és más hatósági személy azonnal reagált és habozás nélkül cselekedett. A nyomozók nem közölték a támadó indítékát, de az FBI-jal együttműködve átnézik az Uvalde-i támadói közösségi média oldalait, hogy kiderítsék, voltak-e előrelátható látható jelei a lövöldözésnek.

Az ámokfutó először nagyanyjára lőtt. Azt, hogy erre készül, a Facebook Messengeren keresztül egy 15 éves német lánynak is megüzente, akivel az interneten ismerkedett meg; a lánynak később, az iskolai mészárlás kezdete előtt 15 perccel is küldött üzenetet. 

A lövöldözés hatására ismét fellángoltak az Egyesült Államokat megosztó, fegyvertartásról szóló viták, 

melyek szerint lehet, hogy mégsem jó ötlet az, hogy 18 évesen – amikor az országban még alkoholt fogyasztani is tilos – már félautomata rohamfegyverhez is lehet jutni, gyakran mindenféle háttérvizsgálat nélkül.

Az alkotmány által végzett fegyvertartási jog mindenesetre érinthetetlennek tűnik az országban, különösen a szenátusban, ahol számos gyéren lakott, vadászatot kedvelő állam is ugyanúgy 2 szenátorral rendelkezik, ahogy a nagyvárosias jellegű, sűrűn lakott államok. Éppen ezért a megoldásra is olyan javaslatok érkeznek, mint a tanárok felfegyverzése, vagy éppen a gyerekek otthoni taníttatása.