Nem volt mozgósítható felfegyverzett rendőr, és a fegyveres elkövető akadálytalanul lépett be az iskola épületébe

 – mondta Victor Escalon texasi ranger, aki hozzátette, hogy az elkövető 12 percig az a Robb Általános Iskola előtt volt, mielőtt belépett volna az épületbe. A lövöldöző később legalább háromnegyed óráig elbarikádozta magát, mielőtt a határőrök lelőtték volna.  A legtöbb lövés az első néhány percben dördült el, amikor a fegyveres belépett az iskolába – mondta Escalon. 

Texasi lövöldözés: 19 gyerek vesztette életét a támadásban

A dél-texasi Robb Általános Iskolában lövöldözés történt. A támadásban 19 kisgyerek és két felnőtt halt meg. A támadó egy 18 éves fiú volt, akit szintén életét vesztette

A beszámolók szerint

mind a 21 áldozat ugyanabban a negyedik osztályos osztályteremben tartózkodott.

A texasi ranger munkatársa korábban azonban azt nyilatkozta, hogy 

a fegyveres elkövető egy iskolarendőrrel is összetűzésbe került, amikor az épületbe ért.

„A lényeg az, hogy a rendfenntartók ott voltak” – mondta Steve McCraw, az állami közbiztonsági hatóságának igazgatója szerdán. Chris Olivarez hadnagy úgy nyilatkozott, hogy többen is meghalhattak volna, ha az elsőtisztek nincsenek a helyszínen, hogy betörjék az ablakokat, és megmentsenek más gyerekeket és tanárokat az osztályteremben. 

A police officer walks past a makeshift memorial for the shooting victims outside Robb Elementary School in Uvalde, Texas, on May 27, 2022. - Texas police faced angry questions May 26, 2022 over why it took an hour to neutralize the gunman who murdered 19 small children and two teachers in Uvalde, as video emerged of desperate parents begging officers to storm the school. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)
Fotó: CHANDAN KHANNA / AFP

A rendőrséget többen is kritizálták, mert nem léptek azonnal közbe, illetve a szemtanúk azt mondták az AP hírügynökségnek, hogy ők szólították fel a rendőröket, hogy hatoljanak be az iskolába. Arra a kérdésre, hogy a rendőrségnek hamarabb be kellett volna-e mennie az osztályterembe, Escalon azt mondta: 

Még nincs elég információm ahhoz, hogy válaszoljak erre a kérdésre.Olivarez szerint a rendőrök taktikai hátrányba kerültek, miután a lövöldöző elbarikádozta magát, és nem volt elegendő támogatása a fegyveresek erőknek.

Csak rohanjunk be, mert a zsaruk nem csinálnak semmit úgy, ahogy kellene

 – mondta az AP-nak Javier Cazares, akinek lánya, Jacklyn Cazares meghalt a lövöldözésben . „Többet is lehetett volna tenni (...) „Azt mondták, berohantak, meg minden, de ezt nem láttuk” – mondta a The New York Timesnak Cazares, aki a támadás alatt az iskola előtt tartózkodott, és halhatta a lövéseket.

Joaquin Castro demokrata képviselő felszólította Christopher Wray-t, az FBI igazgatóját , hogy vizsgálja ki az uvaldei esetet, és készítsen egy jelentést róla, miután a hatóságok ellentmondásos beszámolókkal szolgáltak a nyilvánosság számára, és amelyek ellentétesek a szemtanúk által közöltekkel.