Több robbanás volt vasárnap kora reggel az ukrán főváros, Kijev központi, Sevcsenkivszkij nevű kerületében – közölte Vitalij Klicsko, a város polgármestere a Telegram közösségi alkalmazáson.

Fotó: Jevhen Maloletka

Mentőcsapatok indultak a helyszínre. Részletesebb információk – később

– írta Klicsko. Hozzátette: lakókat mentenek ki két épületből.

Ihor Klimenko, az ukrán rendőrség vezetője az állami televízióban arról számolt be, hogy

legalább öt ember megsebesült, amikor vasárnap rakéta csapódott egy épületbe a fővárosban. 

A Sevcsenkivszkij történelmi negyed, Kijev egyik központi városrésze, ahol egyetemek, éttermek és művészeti galériák találhatók. A robbanások kora reggel, helyi idő szerint fél hétkor (magyar idő szerint fél hatkor) történtek. Megszólaltak a légvédelmi szirénák a fővárosban, amelyet közel három hete nem értek orosz támadások. 

Az AFP francia hírügynökség egyik munkatársa, aki ugyanabban a lakóparkban lakik, hangos zúgást hallott a robbanások előtt. A lakónegyedben, amelyet a rendőrség lezárt, sűrű füst gomolyog. 

Oroszország február 24-én támadta meg Ukrajnát, de a nyugati fegyverekkel megerősített heves ellenállás miatt feladta a Kijev elleni korai előrenyomulást. Azóta Moszkva és szakadár szövetségesei a déli területekre és a Luhanszkból és a szomszédos Donyeckből álló keleti Donyec-medencére összpontosították harci tevékenységüket.