A brit Királyi Légierő (Royal Air Force, RAF) átirányította a repülőgépeket és felfüggesztette a repüléseket néhány bázisán a szélsőségesen meleg időjárás miatt – írta meg az RT a brit védelmi minisztérium hétfői közlésére hivatkozva.

1234932787 A stock picture of two Airbus A400M Atlas transporters parked up at RAF Brize Norton in Oxfordshire. Picture date: Sunday August 29, 2021. (Photo by Jonathan Brady/PA Images via Getty Images)
Fotó: Jonathan Brady / PA Images via Getty Images

Ebben a rendkívüli hőségben a RAF legfőbb prioritása továbbra is a repülésbiztonság, ezért a repülőgépek a régóta kialakított tervnek megfelelően alternatív repülőtereket használnak. Ez nincs hatással a RAF műveleteire

– írta a minisztérium a Twitteren, utalva a délkelet-angliai Brize Norton (Oxfordshire) légibázison zajló repülésekre.

A Sky News arról számolt be, hogy a bázisra érkező és onnan induló járatokat leállították, mert a „kifutópálya megolvadt” a perzselő hőségben.

A csatorna szerint Cranwellben, egy másik brit repülőtéren már korábban is hasonló problémák merültek fel a hónap elején, és szintén felfüggesztették a járatokat.

Nagy-Britanniában várhatóan a 40 Celsius-fokot is elérheti a levegő hőmérséklete, ami rekordnak számítana.

A hőhullámra reagálva a brit hatóságok pénteken – az ország történelmében először – vörösre emelték a hőségriasztás szintjét, mondván, a szélsőséges időjárási viszonyok nemzeti vészhelyzetnek minősülnek.

A londoni Luton repülőtér hétfőn közölte, hogy szintén felfüggesztette a járatokat, miután a magas hőmérséklet miatt felületi hibát észleltek a kifutópályán.