Teherán kész fogolycseréről tárgyalni Washingtonnal, ám elvárja az Egyesült Államokban fogva tartott összes iráni állampolgár szabadon engedését

–  közölte az iráni külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján, amelyet a Fársz iráni félhivatalos hírügynökség idézett. 

Teherán a foglyok azonnali és feltétel nélküli elengedését követeli – mondta Nasszer Kanaáni, aki úgy fogalmazott, hogy Joe Biden amerikai elnök tegyen valódi lépéseket a politikai színjáték helyett. Kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter Twitter-üzenetben hívta fel a figyelmet a teheráni Evin börtönben 2015 októbere óta fogva tartott iráni–amerikai kettős állampolgár, Siamak Namazi, valamint apja, Baquer Namazi ügyére. 

fogolycsere
Fotó: Shutterstock

A miniszter elmondta, hogy a két férfit jogtalanul tartják őrizetben a hatóságok, valamint hangsúlyozta, hogy Washington eltökélt szándéka az ő, illetve minden, a síita államban törvénytelenül fogva tartott amerikai állampolgár kiszabadítása. Teherán álláspontja szerint az 

Egyesült Államokban több mint egy tucat iráni, illetve iráni–amerikai kettős állampolgárt tartanak fogva, és az iráni vezetés az ő elengedésüket akarja kieszközölni Washingtonnál. 

Most folynak Bécsben a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás felélesztését célzó egyeztetések. Múlt hétfőn az Európai Unió által beterjesztett kompromisszumos szövegtervezettel zárultak a megbeszélések, mire Teherán kedden azt közölte, hogy írásban válaszolt a végleges ütemtervnek nevezett ajánlatra. 

Az alku felélesztéséről tavaly áprilisban kezdődtek tárgyalások. A 2015-ös egyezmény értelmében Irán kötelezte magát nukleáris tevékenysége korlátozására, ennek fejében fokozatosan feloldották az országgal szemben elrendelt büntetőintézkedések többségét. 

Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. A közel-keleti ország válaszul fokozatosan felmondta kötelezettségvállalásait, egyebek között fokozta az urándúsítást.

Korábban a VG megírta, hogy Oroszország megerősítette, hogy tárgyalások folynak Washington és Moszkva között egy esetleges fogolycseréről, miután az Egyesült Államok megállapodást javasolt a WNBA-sztár Brittney Griner és egy másik amerikai fogvatartott, Paul Whelan szabadon bocsátásáról. Trump azzal érvelve ellenzi a fogolycserét, hogy Viktor But veszélyes bűnöző, Griner pedig vállalta a büntetést, amikor kábítószerrel lépett be Oroszországba.