Brittney Griner kétszeres olimpiai és WNBA-bajnok sztárt egy héttel az ukrajnai invázió kezdete előtt tartóztatták le Oroszországban, miután kézipoggyászában hasisszármazékokat találtak. Az orosz ügyész a tárgyaláson azzal vádolta meg, hogy közel egy gramm kannabiszolaj volt a poggyászában.

A kábítószer-csempészetről szóló ügyének tárgyalásán a kosárlabdázónő ügyvédei amellett érveltek, hogy az amerikai sportoló a nála talált hasisolajat orvosi célból és nem szórakozásból használta, és csak figyelmetlenségből maradt a csomagjában.

Az Egyesült Államok a napokban „jelentős ajánlatot” tett Oroszországnak, hogy megkönnyítse az ott fogva tartott Brittney Griner és a volt tengerészgyalogos, Paul Whelan szabadon bocsátását. Utóbbit 2018 decemberében egy moszkvai szállodában vettek őrizetbe, majd kémkedés vádjával tartóztattak le. 

US WNBA basketball superstar Brittney Griner arrives to a hearing at the Khimki Court, outside Moscow on July 27, 2022. - Griner, a two-time Olympic gold medallist and WNBA champion, was detained at Moscow airport in February on charges of carrying in her luggage vape cartridges with cannabis oil, which could carry a 10-year prison sentence. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

A Biden-adminisztráció több hónapig tartó belső vita után felajánlotta Viktor Butot, az Egyesült Államokban 25 éves börtönbüntetését töltő orosz fegyverkereskedő cseréjét egy lehetséges megállapodás részeként.

Donald Trump nem írta volna alá ezt az egyezséget, ha még mindig ő lenne az elnök – legalábbis ezt nyilatkozta a Clay Travis és a Buck Sexton Show-ban. Trump azzal érvelve ellenzi ezt a fogolycserét, hogy Viktor But veszélyes bűnöző, Griner pedig vállalta a büntetést, amikor kábítószerrel lépett be Oroszországba.

Griner tudta, hogy Oroszországban zéró tolerancia van a drogokkal szemben. Saját felelősségére vitt be magával kábítószert. But az egyik legrosszabb ember, egy bűnöző, és csak azért szabadulhat, mert egy befolyásos ember drogokkal Oroszországba ment. Úgy tűnik, Grinert az egyik legelvetemültebb, sok amerikait megölő fegyverkereskedő szabadlábra helyezéséért cserébe engedik ki a börtönből, és ez nem tisztességes

 – mondta Donald Trump a Marca.com beszámolója szerint.