Az európai atomerőművekben is történhetnek balesetek

 – írta pénteken Telegram-csatornáján Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök.

Medvegyev, aki jelenleg az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese, azokra a vádakra reagált, amelyek szerint Oroszország lőtte csütörtökön a zaporizzsjai atomerőművet.

Még az ENSZ sem hiszi el. Az ukránok azt mondják, hogy mi voltunk, de ez még a buta oroszgyűlölő közönség számára is teljes nonszensz

– írta. Szerinte rakéták és lövedékek hevernek mind közelebb a zaporizzsjai erőmű reaktorához és a radioaktív izotópok tárolójához. 

A Chernobyl plant employee holds candle near radioactivity sign at the monument to Chernobyl victims in Slavutych, the city where the power station's personnel lived, some 50 kilometres (30 miles) from the accident site on April 25, 2021, during a memorial ceremony amid the COVID-19 pandemic, caused by the novel coronavirus. - Ukraine on April 26, 2021 marks the 35th anniversary of the Chernobyl disaster which was the world's worst nuclear accident. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Az ukránok azt mondják, puszta véletlen, nem volt szándékos. Most erre mit mondjak? Ne felejtsük el, hogy az Európai Unióban is vannak atomerőművek. Ott is történhetnek balesetek.

A volt államfő és miniszterelnök a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint azzal vádolta meg az ukrajnai vezetést és a nyugatot, hogy új Csernobilt akarnak előidézni a zaporizzsjai erőműben.

Ukrajna és Oroszország csütörtökön kölcsönösen azzal vádolta egymást, hogy a másik fél adott le lövéseket az erőműre.

A Russian serviceman stands guard the territory outside the second reactor of the Zaporizhzhia Nuclear Power Station in Energodar on May 1, 2022. - The Zaporizhzhia Nuclear Power Station in southeastern Ukraine is the largest nuclear power plant in Europe and among the 10 largest in the world.  *EDITOR'S NOTE: This picture was taken during a media trip organised by the Russian army.* (Photo by Andrey BORODULIN / AFP)
Fotó: Andrey Borodulin / AFP

A támadások kapcsán az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szervezete, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közölte, hogy az 

Európa legnagyobb atomerőműve elleni tüzérségi támadás atomkatasztrófát idézhet elő.

A kijevi vezetés, António Guterres ENSZ-főtitkár és a hét legfejlettebb ipari államot tömörítő G7-országcsoport is sürgette: nyilvánítsák demilitarizált övezetté az erőmű környékét. Továbbá felszólították Oroszországot, hogy adja vissza az ukránoknak az atomerőmű területe fölötti ellenőrzést.

Leonyid Szluckij parlamenti képviselő, az orosz parlament alsóháza, a duma külügyi bizottságának elnöke a biztonság szavatolásának szempontjából viccnek nevezte az erőmű visszahelyezését ukrán ellenőrzés alá. A G7 csoport külügyminisztereinek pedig a kérésük alátámasztására tett nyilatkozatai nem mások, mint a nukleáris terrorizmus szponzorálásai – írta a Telegramon. 

A képviselő szerint a térség nukleáris biztonságának záloga az orosz katonai ellenőrzés megtartása az erőmű felett. 

Mint mondta, Moszkva kész együttműködni a NAÜ-vel, de Ukrajnának be kell szüntetnie az atomerőmű elleni támadásokat. Erről pedig elsősorban a G7-országoknak kell gondoskodniuk.

Szluckij szerint ellenkező esetben a lehetséges atomkatasztrófáért nemcsak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, de „a nyugati gazdái is” viselni fogják a felelősséget.

This photograph taken on April 26, 2022 shows the New Safe Confinement at Chernobyl Nuclear Power Plant which cover the number 4 reactor unit, on the 36th anniversary of the world's worst nuclear disaster. - Russia's temporary takeover of the Chernobyl site was "very, very dangerous" and raised radiation levels but they have now returned to normal, the head of the UN atomic watchdog said on April 26, 2022. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Olga Kovitidi, az orosz felsőház, a Szövetségi Tanács krími szenátora szerint az erőmű elleni rendszeres támadásokkal Kijev mindenki másnál súlyosabban veszélyezteti az európai országokat. Állítása szerint a kijevi rezsim rakétatámadást igyekszik mérni az erőmű betontárolóira, amelyekben több ezer tonna radioaktív hulladékokot őriznek. Azzal vádolta meg a nyugati országok vezetőit, hogy oroszgyűlölő politikájukban saját ambícióik által vezetve képesek feláldozni Európa atombiztonságát és emberek millióinak életét.

GMLRS amerikai precíziós rakéták darabjait fedezték fel Enerhodarban, ahol zaporizzsjai erőmű dolgozóinak lakásai vannak – állította a Telegramon Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye orosz katonai-polgári közigazgatása főtanácsának a tagja. A rakétákat szerinte az ukrán hadsereg lőtte ki az erőmű irányába.

Oroszország márciusban foglalta el a zaporizzsjai atomerőművet, miután február 24-én megtámadta Ukrajnát, de a létesítményt a mai napig az eredeti ukrán személyzet működteti. Kijev szerint csütörtökön ötször érte találat a létesítményt, az egyik lövedék a sugárzó anyagok tárolóhelyének közelében csapódott be.

A TASZSZ hírügynökség a helyi Moszkva-barát közigazgatást idézve azt írta, hogy Ukrajna kétszer nyitott tüzet az erőműre, amivel egy műszakváltást is megzavart.

A mintegy hatezer megawatt kapacitású, hat reaktorblokkal üzemelő, az ukrán energiatermelés egynegyedét erőmű a legnagyobb Európában. Jelenleg 70 százalékos kapacitással üzemel.

New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülésén Szerhij Kiszlicja ukrán nagykövet ismét Oroszországot vádolta meg az atomerőmű lövetésével, és Kijev szerint Moszkva a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrző misszióját is akadályozza.

„Oroszország veszélyes provokációt hajtott végre, és saját maga lövette az atomerőművet – hangzott el Kiszlicja beszédében. – Az oroszok méltán híresek a csalásról, a szabotázsról és az eltussolásról szóló, alaposan kidolgozott terveikről.”

Az ukrán ENSZ-nagykövet a BT-ülésen beszámolt arról, hogy a romboló hatású orosz attitűd, Moszkva indokolatlan feltételei és a tüzérségi támadások megakadályozták a NAÜ szakértőinek zaporizzsjai ellenőrző látogatását.

A nukleáris létesítmény esetleges katasztrófájától óva intve a nagykövet úgy fogalmazott: egyikünk sem képes megállítani a szelet és megakadályozni a radioaktív sugárzás terjedését, de együtt megállíthatjuk az orosz terrorista államot.

Kiszlicja felszólította az orosz haderőt, hogy tegyék aknamentessé az erőmű környékét és vonják ki onnan az összes csapatukat, fegyverüket és felszerelésüket. Hangoztatta emellett, hogy Kijev készen áll arra, hogy biztosítsa a NAÜ képviselői számára az erőműhöz vezető biztonságos útvonalat, ezt azonban, a zaporizzsjai körülmények fényében, kizárólag ukrán katonai szakértők segítségével lennének hajlandók kivitelezni.