António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította Ukrajnát és Oroszországot, hogy sürgősen hagyjanak fel a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével, máskülönben a helyzet könnyedén katasztrófába torkollhat – tudatta közleményben az ENSZ.

Felszólítom az Oroszországi Föderáció és Ukrajna hadseregét egyaránt, hogy azonnali hatállyal hagyjanak fel mindenfajta katonai tevékenységgel az atomerőmű közvetlen közelében, és ne vegyék célba a létesítményt vagy környékét

– írja az ENSZ főtitkára közleményében, amelyet a nemzetközi szervezet Biztonsági Tanácsának (BT) szerda esti ülését követően adtak ki.

Zaporizhzhia,Nuclear,Power,Plant,On,Map.,The,Danger,Of,Nuclear
Fotó: Shutterstock

A nyilatkozatban Guterres mély aggodalmát fejezte ki az oroszok által megszállt erőmű körüli események miatt. Mint fogalmazott, felkérte az illetékes erőket, hogy a józan észre hagyatkozva óvják az erőművet. Intelmei ellenére a helyzet enyhülése helyett sajnálatos módon az elmúlt napokban csak további aggodalmat keltő incidensekről érkeztek hírek.

Ha ezek folytatódnak, az könnyen katasztrófához vezethet

– figyelmeztetett Guterres.

Európa legnagyobb atomerőművét múlt hét végén sorozatosan érték támadások, az ukrán és az orosz fél egymást vádolja a tüzérségi tűzzel. Az erőmű egyes részei ugyan megrongálódtak, de a jelentések szerint a legfontosabb létesítmények épek.

Az ENSZ BT orosz kezdeményezésre csütörtökön tárgyal az ukrajnai atomerőmű helyzetéről New Yorkban. Az ülésen várhatóan felszólal Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője is, aki a múlt héten már aggodalmát fejezte ki egy esetleges atomkatasztrófa miatt.

Pengeélen táncol az erőmű

Az ukrán állami energiavállalat, az Enerhoatom időközben azt jelentette, hogy 

csütörtök délután újabb támadás érte a zaporizzsjai atomerőművet. 

A támadással az orosz felet vádolják. A jelentés szerint öt becsapódást észleltek, de a radioktív anyagtárolót nem érte találat. Személyi sérülés nem történt, és a telep a megfelelő ellenőrzés alatt áll. A Reuters hírügynökség azt jelentette, hogy a TASZSZ orosz hírügynökség az orosz ellenőrzés alatt álló helyi közigazgatásra hivatkozva közölte: ukrán részről érte támadás az erőművet. A Reuters tudósítója szerint egyelőre nem sikerült megerősíteni az egymásnak ellentmondó híreket. A területet ellenőrző, Moszkva-barát közigazgatás arról számolt be, hogy a támadást követően nem észleltek radioaktív szivárgást, a sugárzás mértéke normális a létesítményben.