Miután Oroszország meglebegtette a zaporizzsjai atomerőmű esetleges leállítását és közelgő ukrán provokációt helyezett kilátásba csütörtökön, az ukrán katonai titkosszolgálat úgy értesült, hogy az erőmű legtöbb dolgozóját az oroszok arra kérték, hogy pénteken ne menjenek dolgozni – tudta meg az NBC News.

Az összecsapások frontvonalánál elhelyezkedő reaktor a hírek szerint többször is tűz alá került, ami annak működését is veszélybe sodorhatja. Moszkva többek között az ember által okozott katasztrófát kívánja elkerülni a létesítmény esetleges lekapcsolásával, ám ezt nem egyszerű feladat kivitelezni. 

Ukrainian Emergency Ministry rescuers attend an exercise in the city of Zaporizhzhia on August 17, 2022, in case of a possible nuclear incident at the Zaporizhzhia nuclear power plant located near the city. - Ukraine remains deeply scarred by the 1986 Chernobyl nuclear catastrophe, when a Soviet-era reactor exploded and streamed radiation into the atmosphere in the country's north. The Zaporizhzhia nuclear power plant in southern Ukraine was occupied in the early days of the war and it has remained in Russian hands ever since. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

A lépésre azt követően kerül sor, hogy Volodimir Zelenszkij bejelentette, sikerült megállapodnia António Guterres ENSZ-főtitkárral és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel arról, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség delegációja ellátogasson a reaktorhoz.

Persze a megállapodás értékét némiképp csökkenti, hogy jelenleg az orosz csapatok ellenőrzése alatt áll a létesítmény. Az atomerőmű kapcsán csütörtökön közzétett orosz vádak csak egy újabb példáját mutatják az Európa legnagyobb atomerőműve kapcsán közzétett állásfoglalásoknak, amelyekben mind a két fél a másik oldalt teszi felelőssé.

Az oroszok szerint az ukránok meggondolatlanul ágyúzzák a területet, miközben Kijev szerint az ellenséges csapatok szándékosan telepítik oda nehézfegyvereiket, egyfajta pajzsként használva az ukrán áramtermelés ötödét biztosító reaktorokat. 

Az állítások független ellenőrzésére pedig kevés lehetőség kínálkozik. Az orosz csapatok még a háború kezdetén szerezték meg az erőmű feletti ellenőrzést, a lehetséges ukrán ellentámadás közeledtével azonban ismét előtérbe kerülhet a kölcsönös vádaskodás. A létesítmény lekapcsolásával Moszkva Európa után Ukrajnával szemben is fegyverként használhatná az energiát.