Az utóbbi napokban többször is lövések dördültek el a zaporizzsjai atomerőműnél, azonban a létesítmény egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot – jelentette be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.

Grossi aláhúzta, hogy a NAÜ szakértői előzetesen megállapították, hogy nincs közvetlen biztonsági fenyegetés a tüzérségi támadások, vagy más katonai műveletek következtében.

Ez azonban bármikor megváltozhat.

Mindössze néhány órával az Oroszország kérésére összehívott tanácskozás előtt újból lövések érték Európa legnagyobb nukleáris létesítményének területét. Vlagyimir Rogov, az ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva-barát regionális katonai és polgári közigazgatásának képviselőjének állítása szerint az ukrán fegyveres erők rakétavetőkkel, nehéztüzérséggel és drónokkal kíséreltek meg csapást mérni az atomerőműre. Azt mondta, ukrán ellenőrzés alatt lévő településekről nyitottak tüzet.

Daily Russian shelling of Nikopol, NIKOPOL, UKRAINE - JULY 20, 2022 - The Zaporizhzhia Nuclear Power Plant in Enerhodar, Zaporizhzhia Region, is seen through barbed wire on the embankment in Nikopol, Dnipropetrovsk Region, central Ukraine. Russian invaders have been shelling Nikopol from the premises of the nuclear power plant. This photo cannot be distributed in the Russian Federation. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Dmytro Smolyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Dmytro Smolyenko / AFP

Ukrajna ugyanakkor Oroszországot vádolja az elfoglalt erőmű lövetésével.

Grossi felszólította Moszkva és Kijev képviselőit is az ENSZ BT-ben, hogy minél előbb tegyék lehetővé nemzetközi szakemberek helyszíni szemléjét. A NAÜ főigazgatója személyesen is készen áll e misszió vezetésére. Kiemelte, hogy a NAÜ szakértőinek jelenléte nélkül nem tudnak fontos tényeket tisztázni.

Fegyverekkel félemlítik meg a zaporizzsjai atomerőmű dolgozóit

Két alkalmazott sms-ben számolt be a BBC-nek a megpróbáltatásokról.

Egy a csatatér kellős közepén álló erőműről beszélünk – mondta ezzel kapcsolatban Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő. Hozzáfűzte, hogy ez jelentős biztonsági kockázatokat jelent a világszervezet munkatársaira nézve.

António Guterres ENSZ-főtitkár a harctevékenység leállítását sürgette az atomerőmű térségében. 

Kifejtette, hogy a létesítményt nem szabad semmiféle katonai műveletre használni, és egy demilitarizált övezet kialakítását szorgalmazta a térség biztonsága érdekében.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete a tanácskozáson hangsúlyozta: az orosz ellenőrzés alatt álló erőmű és Enerhodar városának lövetéséhez nem fűződik semmi érdeke az orosz csapatoknak. Úgy fogalmazott, hogy Kijev nukleáris infrastruktúra elleni támadásai egy a csernobilihoz mérhető nukleáris katasztrófa szélére sodorhatják a világot.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti videóüzenetében ezzel szemben azzal vádolta Oroszországot, hogy az egész világ fenyegetésére használja az atomerőművet, és ismételten az orosz csapatok visszavonulását és a létesítmény feletti ukrán ellenőrzés visszaállítását követelte a kontinens biztonsága érdekében.

Magyarországon egyelőre nem kell aggódni a zaporizzsjai atomerőmű miatt, de a helyzet nem megnyugtató

Bár egyelőre stabil a zaporizzsjai atomerőmű nukleáris biztonsága a pénteki tüzérségi támadás után a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint, de teljesen elfogadhatatlan minden olyan cselekmény, amely e biztonság ellen irányul.