Az Egyesült Államok (USA) ukrajnai nagykövetségének közleménye szerint az USA külügyminisztériumának információi vannak arról, hogy Oroszország a következő napokban fokozza támadásait Ukrajna polgári infrastruktúrája és kormányzati létesítményei ellen.

Fotó: Emilio Morenatti

„Az orosz támadások fenyegetést jelentenek a civilekre és a polgári infrastruktúrára. Az amerikai nagykövetség arra kéri az amerikai állampolgárokat, hogy amennyiben ezt biztonságosan megtehetik, azonnal hagyják el Ukrajnát, a magánszemélyek rendelkezésére álló földi szállítási lehetőségekkel. A biztonsági helyzet Ukrajna-szerte rendkívül ingatag, és a körülmények bármikor romolhatnak. Az amerikai állampolgároknak továbbra is ébernek kell lenniük, és megfelelő intézkedéseket kell tenniük biztonságuk növelése érdekében”

– olvasható a közleményben.

Ezt követően az USA nagykövetsége több ajánlást is megfogalmaz állampolgárai számára arra az esetre, ha azok háborús övezetben találnák magukat. Így például azt kérik, hogy amennyiben robbanást hallanak, vagy légvédelmi szirénák lépnek működésbe, azonnal keressenek menedéket. A helyi hatóságok utasításai követését ajánlják és az, hogy rendszeresen figyeljék a helyi és nemzetközi hírcsatornákat és a közösségi médiát. Érdemes emellett meggyőződni arról, hogy az úti okmányok érvényesek és könnyen hozzáférhetőek.