Kiáll a tanárok mellett a Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetősége. A MOK szerda délelőtti közleménye szerint kinyilvánítják szolidaritásukat minden, a diákjaiért, az oktatás színvonaláért, így végső soron önmagáért és értünk is kiálló pedagógussal. 

A MOK Margaraet Mead antropológus történetét elevenítette fel, aki az emberi civilizáció megjelenését nem a földműveléshez, vagy eszközkészítéshez köti, hanem egy összeforrt csonthoz. Az ugyanis, hogy egy törött combú előember meggyógyulhatott, azt jelenti, elesettsége több hete alatt társai gondoskodtak róla, etették, ápolták, megvédték. 

Országszerte sztrájkolnak a tanárok, több iskolánál a diákok is tüntetnek

Megkezdődött szerda reggel, az oktatás világnapján az országos pedagógussztrájk.

„Aki a törött csontot sínbe tette, az első orvos volt, aki etette és itatta, az első ápoló – aki ezt a gyerekeknek megmutatta, a tudást továbbadta, az első pedagógus.
Azóta nagyon sok minden megváltozott. De az alapok nem. Egy csoport, nép hosszabb távú túlélését és fejlődését, civilizációjának fokát ma is meghatározza, hogyan örökíti tovább a tudást, hogyan gondoskodik az elesettekről, betegekről – és hogyan, mennyire becsüli meg az ezt a feladatot végző oktatókat és gyógyítókat” – írta közleményében a MOK.

Sajátos módon ma Magyarországon a fejlődésben leginkább megrekedt, az ország általános fejlettségéhez képest leginkább elmaradott két terület éppen az oktatás és az egészségügy. S noha lenne bőven teendő az egészségügyben is, a kettőből a nagyobb pofonokat e pillanatban az oktatás, s benne a pedagógusok kapják. Ez pedig nagyon nem jó így. Oktatás nélkül nincs fejlődés, nincs alkalmazkodás – pedig ezekre hatalmas szükségünk lenne felgyorsulva változó, válságok sújtotta világunkban

– tette közzé a MOK.