Több ezer pedagógus lépett sztrájkba szerda reggel országszerte, az oktatás világnapján. A mai napra szervezett országos sztrájk célja, hogy élőláncokkal, demonstrációkkal hívják fel a figyelmet a tanárok helyzetére. A tanárok mellett a diákok és a szülők is több helyszínen demonstrálnak, szerda délután öt órakor várhatóan a diákok elfoglalják ideiglenesen a Margit hidat a fővárosban, este hét órától pedig koncerttel egybekötött tüntetést tartanak a Kossuth téren. Ezenkívül még több más nagyvárosban várhatók megmozdulások.

tanár,sztrájk, 2022.10.05. Kallus György / Világgazdaság
Kallus György / VG

Budapesten a Széll Kálmán tértől egészen a Keleti pályaudvarig húzódó élőlánc megalkotásába kezdtek a diákok, a szülők és a tanárok,

a megadott helyszíneken a beszámolók szerint a néhány tucattól a több száz fősig változóan alakult a gyülekező tömeg már korán reggel. A tiltakozásokba nemcsak az általános és középiskolák csatlakoztak be, hanem többek között az Eötvös Loránd Tudományegyetemen is maradnak el magyar nyelvű órák a nap folyamán. 

Önálló oktatási minisztériumot kérnek a pedagógusok

A PDSZ szerint béremelés és a munkaterhek csökkentése nélkül nem orvosolható a tanárhiány sem.

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetségének tagjai, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szakszervezete, a Kanizsai Kórházi és Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete, a Pécsi Tudományegyetem Integrált Egészségügyi Szakszervezete, a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség és a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Szakszervezete szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a sztrájkoló tanárokat.