Közélet

Az ukrán parlament megfosztja mandátumuktól a külföldre szökött képviselőket

Az ukrán parlament azon dolgozik, hogy megfossza mandátumától azt a 10 képviselőt, akik néhány nappal az orosz invázió előtt elhagyták Ukrajnát és azóta sem tértek vissza. A politikusokat tisztségeikben már felfüggesztették és a képviselői fizetésüket sem kapják meg. Az alkotmányos szabályok miatt mandátumoktól nem lehet őket megfosztani. Az ukrán házelnök ennek ellenére közölte, mindent meg fog tenni, hogy az érintetteket mandátumaiktól megfosszák.

Megfosztják mandátumuktól a külföldre szökött ukrán parlamenti képviselőket – írta meg a Kiszo.net. A hírek szerint a döntés azokat a képviselőket érintené, akik már huzamosabb ideje Ukrajnán kívül tartózkodnak.

MPs consider the Budget amendments during the session in Kyiv, Ukraine, November 3, 2022. Ukrainian Parliament adopted State Budget-2023 with 295 votes in favor.
Az ukrán parlament főterme.
Fotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto via Getty Images

A tervet a kijevi parlament házelnöke ismertette. Ruszlan Sztefancsuk elmondta, hogy 

10 képviselő még az orosz invázió lőtti napokban elhagyta Ukrajnát és azóta sem tért vissza az országba. 

A képviselők a legutóbbi választások óta megszűnt Ellenzéki Platform – Az Életért párthoz tartoztak. Az érintetteket távollétükben felfüggesztették minden tisztségükből és a fizetésüket sem folyósítják.

Új erőre kaphatott az orosz haderő – bekeríthetik az ukrán csapatok egy részét Donyeck területén

A Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője szerint visszaverték Buhmut (orosz néven Artemovszk) városnál az ukrán Aidar zászlóaljat. A területen az ukrán hadsereg 24. szárazföldi rohamzászlóaljának bekerítésén dolgoznak az orosz csapatok, az Aidar csoport ebből a gyűrűből próbált meg kitörni, sikertelenül.

A Kiszo.net azt írja, hogy a megtett intézkedések ellenére a képviselőket mandátumaiktól nem lehet megfosztani ilyen egyszerűen, mivel ennek mechanizmusát az alkotmány szabályozza. Ukrajna alkotmányát, hasonlóan az európai alkotmányokhoz, hadiállapot idején nem lehet módosítani. A házelnök kijelentette, hogy 

meg fogják találni a módját annak, hogy az érintetteket megfosszák a mandátumaiktól.

Újabb vészlekapcsolások voltak Ukrajnában

Mivel az országban egyre hidegebbek a napok, az ukránok áramfogyasztása nő. Az energiaellátási gondokkal küzdő Ukrajnában az állami energetikai vállalat vészlekapcsoláshoz folyamodott. 

Az Ukrenergo tájékoztatása szerint nagyjából 30 százalékos deficit észlelhető a rendszerben. Emiatt a lekapcsolási ütemterv tarthatatlanná vált, így kénytelenek voltak vészlekapcsoláshoz folyamodni.

A korlátozások Kárpátalját is érintik, ahol a múlt héten a háztartások mintegy felében nem volt áram 

– írta a Kiszo.net.

Ukrajnában továbbra is lassan halad az energetikai infrastruktúra helyreállítása. Oroszország november 23-án számos rakétacsapással nagy mértékű károkat okozott az ukrajnai erőművekben. Az összes ukránerőmű egy napra leállt a rakétatámadás után.

 

Ukrajna mandátum Parlament
Kapcsolódó cikkek