Reprezentatív felmérést készített a legnagyobb brit közvélemény-kutató cégcsoport, a YouGov 6174 felnőtt brit állampolgár körében arról, hogyan mennek a dolgok, mióta az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból, és az eredmény nem túl biztató.

Brexit, Goodbye EU.
Fotó: Mathias Zwick / AFP

A válaszadók 23 százaléka ugyanis meglehetősen, 36 százalékuk nagyon rossznak tartja az azóta történt fejleményeket, vagyis 59 százalék fogalmazott meg kedvezőtlen véleményt a Brexit óta eltelt időszakról. 

A megkérdezettek alig 2 százaléka nagyon, további 10 százalék meglehetősen elégedett a Brexit óta lezajlott folyamatokkal, vagyis mindössze 12 százalék van jó véleménnyel a kilépés utáni helyzetről. 

Húsz százalék „sem jónak, sem rossznak” nem tartja a Brexitet. 

A YouGov ismertetése szerint még azoknak a relatív többsége is rossznak ítéli a brit EU-tagság megszűnése és az átmeneti időszak lejárta óta végbement folyamatokat, akik a 2016-os referendumon a kilépésre szavaztak: közülük 22 százalék meglehetősen, 16 százalék nagyon rossz irányúnak tartja a fejleményeket, vagyis 38 százalékuk elégedetlen. A jó véleményt megfogalmazók aránya 24 százalék, de ebben a körben is mindössze 5 százalék mondta azt, hogy nagyon kedvezőnek tartja a Brexit óta lezajlott fejleményeket. Azok közül, akik a népszavazáson a bennmaradásra voksoltak, 82 százalék tartja meglehetősen vagy nagyon rossznak a Brexit óta eltelt időszakot, és mindössze 3 százalékuk elégedett. 

Néhány napon belül ez a második olyan YouGov-felmérés, amely azt mutatja, hogy a brit választók többsége elégedetlen a Brexittel. A cég múlt heti felmérésében a résztvevőknek arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy szerintük helyes vagy helytelen döntés volt-e a kilépés az EU-ból. A válaszadók 56 százaléka nevezte hibának a Brexitet, és mindössze 32 százalék helyeselte hazája távozását az EU-ból. Ennek ellenére az ellenzéki Munkáspárt győzelme esetén nem léptetné vissza az országot az unióba.