Nagy-Britannia a Munkáspárt kormányzása alatt sem lépne vissza az Európai Unióba – jelentette ki a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője a BBC brit közszolgálati televízió skóciai adásának vasárnapi politikai magazinműsorában.

A handout photograph released by the UK Parliament shows Britain's main opposition Labour Party leader Keir Starmer (L) speaking during Prime Minister's Questions (PMQs) in the House of Commons in London on Novermber 2, 2022.
Fotó: Jessica Taylor / AFP

Sir Keir Starmer szerint a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson az ország meghozta a döntését, és Nagy-Britannia azóta ki is lépett az Európai Unióból.

A Munkáspárt vezetője szerint a feladat most az, hogy a konzervatív párti kormány által a brit kilépés (brexit) feltételrendszeréről kötött megállapodásnál jobbat kell elérni az EU-val, és működőképessé kell tenni a brexitet.

Létezik a jelenleginél jobb brexit is, de az EU-ba nem térünk vissza

– mondta Starmer. A Labour miniszterelnök-jelöltje a skót kormány által tervezett újabb skóciai függetlenségi népszavazásról kifejtette: nem hiszi, hogy a skót gazdaság növekedését elősegítené, ha határ emelkedne Skócia és Anglia közé.

A hat évvel ezelőtti referendumon a résztvevők 51,89 százaléka szavazott a távozásra, viszont a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt. Skóciában 2014-ben – a brit EU-népszavazás előtt két évvel – népszavazást tartottak a függetlenné válásról is, de akkor a résztvevők 55 százaléka még arra voksolt, hogy ne szakadjanak el az Egyesült Királyságtól.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök sokszor hangoztatott véleménye szerint a 2016-os EU-népszavazás eredménye miatt elengedhetetlenné vált az újabb skót függetlenségi referendum, mivel Skóciát az egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London kiszakította az Európai Unióból.

Sturgeon többször kifejtette azt a véleményét is, hogy Skócia független országként viszonylag gyorsan visszatérhetne az EU-ba. A függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette skót kormány ezért keresetet nyújtott be a brit legfelsőbb bíróság elé, kérve annak megállapítását, hogy a skót parlament a brit kormány jóváhagyása nélkül is megalkothatja-e a függetlenségi referendumhoz szükséges törvényeket.

Nicola Sturgeon az SNP nemrég tartott éves kongresszusán bejelentette, hogy ha a legfelsőbb bíróság megállapítja az edinburghi parlament hatáskörét a szükséges jogszabályok megalkotására, az újabb függetlenségi népszavazást 2023. október 19-én megtartják.

A skót függetlenséget is elhozhatja II. Erzsébet halála

Nyolc éve, 2014. szeptember 18-án tartott függetlenségi népszavazást Skócia, ám akkor még a maradást választotta a többség. A brexit és a királynő elvesztése azonban fordulatot hozhat egy következő referendumon.