Közélet

Hátraarcban az oroszok, akár a Krímig is visszanyomhatják őket az ukránok

A brit hírszerzés információi szerint az orosz hadsereg 60 kilométerre a jelenlegi fronttól, a Krím félsziget határánál kezdte beásni magát, azaz még erőteljesebb ukrán előrenyomulás várható.

Újabb jelentős területeket készül feladni Oroszország, legalábbis erre következtet a brit védelmi minisztérium, amely a legfrissebb hírszerzési információkra hivatkozva azt írja, az orosz hadsereg nemcsak a Dnyeperig vonult vissza, hanem a jelenlegi fronttól mintegy 60 kilométerre, már a Krím félsziget határán kezdte el kiépíteni új védelmi vonalait. 

orosz katona, orosz, lövészárok, lövész, 
Trench Warfare Continues In Ukraine's Strategic Frontline Position, DONETSK, UKRAINE - FEBRUARY 11: A soldier of the 25 Airborne walks to the trenches on February 11, 2022 in Donetsk, Ukraine.(Photo by Gaelle Girbes/Getty Images)
Fotó: Getty Images

A jelentések szerint nagyszabású munkálatok zajlanak a Krím határánál, ahogy a keleti frontnál, a luhanszki és donyecki régióban is a Donyec folyó mentén. Az orosz katonák ezeken a területeken készülnek beásni magukat, és csapdát akarnak állítani az ukránoknak. Ez azt is jelenti, hogy Moszkva újabb erős ukrán támadásokra számít, ezért adják fel a kevésbé védhető területeket. 

Ez természetesen súlyos politikai vereség a Kremlnek, hiszen eddig az orosz vezetés úgy állította be, hogy ezek orosz területek, amelyeket meg kell védeni. 

Arra is utalnak jelek a britek szerint, hogy a herszoni régióból több csapatot is keletre vezényel át Moszkva, hogy az ott folyó, de igencsak lassan haladó orosz offenzívát támogassák, és abban bíznak, hogy a Krímet a jelenlegi egységekkel is képesek lesznek megvédeni. 

Valamire készülnek az ukránok: Liszicsanszk lehet a következő célpont

Herszon után a keleti fronton is áttörés jöhet, az oroszok szerint óriási átcsoportosításokba kezdett Ukrajna.

A keleti hadjárat pedig amiatt különösen fontos Oroszországnak, mert kvázi itt tudnak csak eredményt felmutatni, ezért szinte minden erejükkel ide koncentrálnak. Csütörtök este már több településről is komoly harcokról érkeztek hírek, azaz az oroszok növelték a nyomást a régióban. Moszkva fő célja továbbra is Artemivszk (Bahmut) elfoglalása, amely inkább presztízs jellegű eredmény lenne, semmint stratégiai siker. 

 

lövészárok orosz-ukrán háború Krím
Kapcsolódó cikkek