Közélet

Valamire készülnek az ukránok: Liszicsanszk lehet a következő célpont

Herszon után a keleti fronton is áttörés jöhet, az oroszok szerint óriási átcsoportosításokba kezdett Ukrajna. Az egyik kiszemelt célpontjuk Liszicsanszk lehet.

Jelentős ukrán csapatmozgásokról számolt be a Luhanszki Népköztársaság seregének egyik vezetője, Andrij Marocsko. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint az ukránok a front több pontján is komoly csapatösszevonásokat hajtottak végre, jelentős számban halmoztak fel páncélosokat és tüzérségi fegyvereket. 

Ukrainian soldiers ride an armoured vehicle on the main road to Lysychansk in Ukraine’s eastern region of Donbas on June 26, 2022. - Russian forces achieved major military successes in eastern Ukraine on June 25, 2022, fully capturing the strategic city of Severodonetsk after a fierce battle and entering the nearby city of Lyssychansk, as the conflict entered its fifth month.
Fotó: Bagus Saragihi / AFP

Várhatóan arra készülnek, hogy még a fagyok előtt meginduljanak a front keleti részén, és Herszonhoz hasonlóan itt is áttörést érjenek el. Az oroszok szerint nagyon sok ukrán harckocsi gyűlt össze, amelyek várhatóan megindulnak Szvatovo, Kremennina, Liszicsanszk és Szeverodonyeck felé. 

Ha ezeket az idén sikerülne visszafoglalniuk az ukránoknak, az fordulópontot jelentene a háborúban. 

Mint ismert: Liszicsanszkot és Szeverodonyecket heteken át tartó véres küzdelem árán sikerült csak elfoglalniuk az oroszoknak, amely a donbaszi front legnagyobb eredménye volt számukra. A két nagyváros ostroma annyira kivéreztette az orosz hadsereget is, hogy innen már képtelenek voltak továbbhaladni, az ukránok pedig sorra foglalják vissza a környező falvakat. 

Luhanszki települések teljes lakosságát telepítenék ki az oroszok

Mariupolban oroszt rádióadást indítanának.

A mostani csapatmozgásokról beépített forrásoktól és elfogott dokumentumokból értesültek az oroszok. Marocsko szerint Kreminna lehet majd a szembenálló felek fő csatatere, a települést április 18 óta tartja a luhanszki hadsereg

 

Liszicsanszk orosz-ukrán háború Donbasz
Kapcsolódó cikkek