Közélet

Zelenszkij halálát követelték az orosz bloggerek, de csalódniuk kellett

Moszkvában óriási a felháborodás amiatt, hogy nem bombázták le a Herszonba látogató ukrán elnököt. Szerintük sértés volt, hogy „orosz földre” lépett.

Kifakadtak az orosz bloggerek a saját hadseregük bénázására. Az internetes megmondóembereket az háborította fel, hogy a Herszonból teljesen kivonult katonaság arra is képtelen volt, hogy megölje a városba látogató ukrán elnököt, Volodomir Zelenszkijt. 

This handout photograph taken and released by Ukrainian Presidential press service on November 14, 2022, shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky (2ndL) posing for a selfie with Ukrainian servicemen during his visit to the newly liberated city of Kherson, following the retreat of Russian forces from the strategic hub.
Fotó: AFP

Az ukrán államfő hétfőn utazott el a múlt pénteken visszafoglalt városba, és az ott készült felvételek szerint viszonylag nyugodtan sétálgatott a felszabadított településen.

 Annak ellenére, hogy alig néhány kilométerre onnan, a Dnyeper túlpartján ott sorakozik az orosz hadsereg. Ez háborította fel az orosz bloggereket, akik az amerikai agytröszt, a háborúval foglalkozó Institute for the Study of War (ISW) nevű szervezet szerint sértésként élik meg, hogy az ukrán elnök „orosz földre” látogatott. 

Zelenszkij szerint súlyos bűncselekményeket követtek el az oroszok Herszonban

Az orosz erők herszoni kivonulása után folyamatban van Herszon aknamentesítése és az áramszolgáltatás helyreállítása.

Az pedig még inkább felbőszítette őket, hogy az orosz tüzérség nem ölte meg a politikust, amivel szerintük egy csapásra véget vetettek volna az ukrán ellenállásnak. 

Ezek szerint Oroszország nem akarja megnyerni ezt a háborút, mert a hadsereg végignézte, ahogy Zelenszkij orosz területre lép

– írta az egyik ismertebb szószóló. 

Az orosz véleményvezéreknek nem maradt más az ISW szerint, hogy annak a néhány elfoglalt falucskának örüljenek, amelyeket Donbaszban tudott felmutatni az elmúlt napokban az orosz sereg. Ezek ugyanakkor a szervezet szerint rendkívül jelentéktelen eredmények, ahhoz képest, amit Herszonnál fel kellett adniuk az oroszoknak. 

Ennek ellenére az orosz médiában próbálják felfújni ezek jelentőségét, és napok óta csak erről lehet hallani. 

 

Herszon orosz-ukrán háború tüzérség
Kapcsolódó cikkek