Miközben számos megyei jogú városban is gőzerővel haladnak a helyi életminőséget több évtizedre meghatározó kulturális, egészségügyi, sport- és infrastrukturális beruházások, Szegeden a fedett uszodán és a januári férfi kézilabda-Európa-bajnokságra elkészülő sportcsarnokon, a Pick Arénán kívül szinte semmi sem valósult meg a korábbi elképzelésekből. 

Orbán Viktor miniszterelnök és Botka László polgármester még 2017-ben állapodott meg a dél-alföldi megyeszékhely Modern városok programjáról: 

a 157 milliárdos keretösszegű program tartalmazta többek között a 47-es út négysávosítását, egy új, vegyes forgalmú Tisza-híd megépítését, a Belvárosi híd rekonstrukcióját, valamint a rakpartok komplex megújítását. 

Ez utóbbin kívül azonban nyomát sem látjuk annak a közbeszerzési értesítőben, hogy bármennyire is haladna az egyes projektekkel a városháza. Ám még ennél is nagyobb probléma, hogy a 200 hektáros ipari park megvalósítása sem fontos valamiért a városvezetésnek, pedig erre óriási szüksége lenne Szegednek.

Ahogy korábban írtuk, a helyi iparűzésiadó-bevétel 2011 és 2021 között alig emelkedett a városban, 

az egy főre jutó hipabevétel pedig kevesebb, mint 60 millió forint volt tavaly,

amivel az utolsó helyen végzett a százezer lakosúnál nagyobb magyar települések között. Ezen a téren még Pécs is jobb eredményt ért el, miközben köztudott, hogy régóta gazdasági problémákkal küzd.

Szeged, 2021. február 14.A Huszár Mátyás tiszai rakpart, magas vízállásnál. Háttérben a Belvárosi híd, amley Újszegedet köti össze a Tisza túlpartján fekvő városrészekkel
Fotó: Faludi Imre / MTI

Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanád megyei iparkamara elnöke lapunknak akkor arról beszélt, ahhoz, hogy bármely befektető megtelepedjen Szegeden, az egyik legfontosabb feltétel egy megfelelő méretű, közművel és közlekedési infrastruktúrával ellátott ipari park kialakítására alkalmas méretű terület lenne. Ennek hiányával is magyarázta, hogy autóipari beszállítók egyáltalán nem vetették meg itt a lábukat, szemben például a közeli Kecskeméttel, ahol egy kisebb város nőtt ki a Mercedes szomszédságában.

14 milliárd forintos kórházfejlesztés indul Székesfehérváron

A Modern városok program keretében a belgyógyászat, a reumatológia, a bőrgyógyászat és a hematológia két felújított épületben kap majd helyet.

A többi megyei jogú város nagyságrendileg jobban áll a Modern városok program fejlesztéseivel. Debrecenben például már felépült a nemzetközi iskola, a Nagyerdei strand, folyamatban van az új ipari park kialakítása a déli gazdasági övezetben, valamint a Csokonai-színház felújítása. Kecskeméten zajlik a Kodály Intézet és a városháza felújítása, valamint az 52-es út négysávosítása. 

Székesfehérváron gyakorlatilag építkezés építkezés hátán, a legnagyobb futó beruházás 

az Alba Aréna multifunkcionális csarnok, amely több mint 30 milliárd forintból valósul meg,

emellett épül a megyei kórház területén a belgyógyászati tömb, legutóbb pedig szeptemberben indult el a Fehér tüdeje elnevezésű program. Az ellenzéki vezetésű Miskolcot sem hagyta magára a kormány, a hányattatott sorsú észak-magyarországi településen várhatón decemberben adják át a forgalomnak a régóta várt Y hidat, továbbá a diósgyőri vár fejlesztése is ütemezetten halad.