Látványosan csökkent a Görögországba bejutni akaró migránsok száma az elmúlt két évben, és az országban tartózkodó menedékkérők száma is megcsappant – közölte kedden a görög bevándorlásügyi miniszter abból az alkalomból, hogy Athén három évvel ezelőtt hozta létre a bevándorlással és a menedékkérelmekkel foglalkozó tárcát.

Refugees And Migrants Heading To The Greek Borders Male asylum seekers as seen in abandoned old train carriages near Thessaloniki city on their way to follow the Balkan Route towards Northern Macedonia. From the wagons they jump onto cargo trains which takes them to Idomeni, the borders with N. Macedonia. They wait and form groups to cross the borders in the mountains and reach other European countries like Germany, France, Sweden etc via the Balkan route.  Refugees and migrants arrive at the railway station from Turkey after a long multi day journey on foot following marked routes in social media or following the rails and highway but others via smugglers paying sometimes 2500 euro to move them from Turkey here. Some of them complained for pushbacks from the N. Macedonian police after treating them violently and beating them. At Idomeni there is the station and the fenced part of the borders which are guarded by Greek police and European Frontex forces. Most of the group were from Afghanistan, some from Syria, Iraq, Palestine, Pakistan, and Morocco. The flows of people arriving from Turkey are increasing every day as the refugee and migrant crisis is still ongoing. Thessaloniki, Greece on October 2022  (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Nicolas Economou

Nótisz Mitarákisz a hatalmon lévő jobbközép kormány migrációs politikájának tulajdonította a csökkenést. A miniszter szerint a határvédelem megerősítése, a menekültügyi eljárások meggyorsítása és a migrációs törvények szigorítása hozzájárult a drasztikus csökkenéshez.

Közlése szerint az ország határaihoz 2021-ben érkeztek a legkevesebben az elmúlt évtizedben, még a kilencezret sem érte el a migránsok száma. A migrációs válság tetőzésekor, 2015-ben több száz ezer volt a számuk, és túlnyomó többségük a közeli török partokról szeretett volna eljutni a görög szigetekre, majd a Balkán-félszigeten keresztül északra, gazdagabb európai országok felé.

A 2015–2019 közötti migrációs válság után 2021-ben az évtized legenyhébb menekülthullámában mindössze 8745 bevándorló érkezett az országba. Ez a szám 2022-ben sem volt több

– mondta. „Ennek eredményeként az akkori 92 ezer menedékkérő helyett, akik 121 létesítményben voltak elszállásolva, ma csupán 14 ezer ember él 33 létesítményben” – tette hozzá.

Elmondta még, hogy 2015-ben a Görögországba bejutó illegális bevándorlók tették ki az Európai Unióba bejutók 75 százalékát, míg 2022-ben ugyanez az arány 5 százalék volt.

Hozzátette: azért, hogy a legális bevándorlás útján külföldi munkavállalókat csábítsanak az országba, törvénymódosításokat hajtottak végre.

„A migrációs válságnak még nincs vége. De amennyire kihívás az országnak a bevándorlás, annyira szüksége is van rá. Hazánk szigorú, de igazságos bevándorláspolitikát kezdett el folytatni, amelynek a fókuszában a szabályok, egy feltételrendszer, az egyezményeink és az igényeink állnak. Viszont határozottan fellépünk a csempészhálózatok és az illegális migráció ellen” – szögezte le Mitarákisz.

A bevándorlók és a jogvédők gyakran vádolják a görög hatóságokat azzal, hogy az ország határaihoz érkezőket azonnal és gyorsított eljárásban kitoloncolják, nincs lehetőségük menedéket kérni. Athén tagadja ezt.