Figyelmeztető lövéseket adott le az Égei-tenger keleti részén a görög parti őrség egyik hajója egy török járőrhajóra, mert szerinte az fel akarta borítani – közölte a görög hatóság.

Greece,And,Turkey,-,Cracked,Concrete,Wall,Painted,With,A
Fotó: Shutterstock

A beszámoló szerint a legénység az úgynevezett biztonsági övezetben adott le figyelmeztető lövéseket a levegőbe, mire a török járőrhajó visszavonult a török partok felé.

A nyilatkozat nem tett említést arról, hogy a görögországi Farmakoniszi szigetétől délkeletre történt incidens során bárki megsebesült volna, vagy kár keletkezett volna bármelyik hajóban. A görög parti őrség közleménye szerint járőrük három török halászhajó azonosítására indult görög felségvizeken, Farmakoniszitől nem messze. A legénység azután adta le a figyelmeztető lövéseket, hogy a halászhajók támogatására küldött török járőr 

veszélyes manővereket hajtott végre azzal a szándékkal, hogy felborítsa a görög parti őrség hajóját. 

A török parti őrség verziója szerint azért kellett járőrt küldeniük a térségbe, mert a görögök hajója egy égei-tengeri török üdülőhelynél zaklatni kezdett három halászhajót. A török járőrhajó távozásra késztette a görög hajót, lehetővé téve a halászhajók számára, hogy folytassák tevékenységüket. A török nyilatkozat szerint a görög hajó legénysége a terület elhagyása közben többször a levegőbe lőtt, ami válaszlövésekre késztette a török járőrhajót.

Törökország több lakott és lakatlan sziget hovatartozását vitatja a Földközi-tenger keleti medencéjében. Ankara azt követeli, hogy vonják ki a görög csapatokat ezekről az égei-tengeri szigetekről, mert az 1923-as lausanne-i és az 1947-es párizsi békeszerződés értelmében azzal a feltétellel kerültek Görögországhoz, hogy Athén nem folytat rajtuk semmiféle katonai tevékenységet.

Elsimítaná Németország a török–görög vitát

Elfogadhatatlan, hogy Törökország a tagjaként vitatja a szövetség egy másik tagjának, Görögországnak a szuverenitását – hangsúlyozta Olaf Scholz német kancellár hivatalos athéni látogatásán csütörtökön. Scholz a Ta Nea című görög napilapnak adott interjújában aláhúzta, hogy ez a többé-kevésbé burkolt katonai fenyegetésekre is vonatkozik.