Donald Trump két skóciai golfklubja 4,4 millió fontos veszteséget termelt 2021-ben, derült ki a csütörtökön nyilvánosságra hozott beszámolóból. (Egy font 437 forint.) Az eredmény nem meglepetés, mivel a létesítmények folyamatosan veszteségesek, mióta a volt amerikai elnök tulajdonában vannak, ráadásul 2021-ben minden turisztikai és vendéglátóipari céget megrendített a koronavírus-járvány.

Scotland Protests At The Visit Of United States President Donald Trump TURNBERRY, SCOTLAND - JULY 15:  U.S. President Donald Trump waves whilst playing a round of golf at Trump Turnberry Luxury Collection Resort during the U.S. President's first official visit to the United Kingdom on July 15, 2018 in Turnberry, Scotland. The President of the United States and First Lady, Melania Trump on their first official visit to the UK after yesterday's meetings with the Prime Minister and the Queen is in Scotland for private weekend stay at his Turnberry.  (Photo by Leon Neal/Getty Images)
Termelik a veszteséget Donald Trump skóciai golfpályái.
Fotó: Leon Neal

Az év nagy részében kényszerűségből zárva volt a híres Turnberry golfüdülő is, az üzemeltető Turnberry Ltd. adózás előtti vesztesége elérte a 3,7 millió fontot. Az Aberdeenről északra fekvő másik pálya kezelője, a Trump International Golf Club 697 ezer fontos veszteségről számolt be. Az eredmény ráadásul rosszabb is lehetne, de 

a két cég több mint egymillió fontot kapott a brit kormánytól a munkabér-kiegészítési program keretében, 

amellyel próbálták talpon tartani a gazdaságot.
A két klub szerint ugyan azóta alapvetően javult a helyzet, a Reuters szerint az eredmények is mutatják, milyen pénzügyi kihívásokkal küzd a volt elnök üzleti vállalkozásainak egy része. Ez akkor vált nyilvánvalóvá, amikor decemberben az akkor még demokrata többségű képviselőház nyilvánosságra hozta Trump adóbevallásait. Az adatokból kiderült, hogy a volt elnök egyáltalán nem az a sikeres üzletember, akinek igyekezett beállítani magát, amikor versenybe indult a Fehér Házért.
A két skót golfklub egyébként része a New York-i csalási pernek is, a vádak szerint ennek a két létesítménynek az értékét is tudatosan felülértékelték, „hamis és félrevezető értékbecsléseket készítettek” a két üdülőterülettel kapcsolatban. A vádak egy sokkal szélesebb körű jogi eljárás részét képezik, amely szerint a vállalat „milliárdos nagyságrendben” hazudott.
Trump cégét a múlt héten a New York államban kiszabható maximális büntetés, 1,61 millió dollár megfizetésére ítélte a bíróság adócsalás miatt. Bill Black, a Missouri Egyetem fehérgalléros bűnözésre szakosodott jogászprofesszora szerint azonban az ítélet „nulla” elrettentő hatással jár. 

Ez egy bohózat. Senki sem fog felhagyni az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetésével egy ilyen büntetés miatt

– nyilatkozta a Reutersnek.