Bűnösnek találták kedden Donald Trump volt amerikai elnök két cégét többek között adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása miatt. A politikus szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált boszorkányüldözés.

Donald Trump launches 2024 US presidential bid
Fotó: Takayuki Fuchigami / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

A New York-i esküdtszék szerint a Trump tulajdonában álló cégbirodalom két vállalkozásánál mind a 17 felhozott vádpontban, többi között bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett adóvisszaélésben bizonyultak igaznak a vádak, amelyek szerint 

a cégek vezető tisztségviselői nagy értékű vállalati juttatásokat vettek igénybe, amivel személyi jövedelemadó-kötelezettségüket csökkentették.

Az adócsaló vezetők között volt Alex Weisselberg, a Trump Szervezet (Trump Organization) időközben felfüggesztett pénzügyi vezetője is, aki vádalkut kötött az ügyészséggel. A korábbi cégvezető 15 bűncselekményben elismerte bűnösségét, és azt, hogy tudtával történt az adócsalás-sorozat, valamint azt is, hogy 1,76 millió dollár jövedelem után nem fizetett adót, amiért cserében 5 hónap börtönnel és pénzbüntetéssel kikerülhet az eljárásból.

A volt elnök ítélethirdetés után kiadott közleménye szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált boszorkányüldözés, míg 

Alan Futerfas, a Trump-vállalkozások ügyvédje közölte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Noha a perben Trump és családtagjai nem ültek a vádlottak padján, a New York-i ügyészség a per során azt állította, hogy az adóelkerülés az előző elnök személyes jóváhagyásával történt. Az eljárás, illetve a nyomozás három éven át zajlott az ügyben.

A bűnösség megállapítása után a vádpontok alapján a Trump Szervezetet legfeljebb 1,6 millió dollár pénzbüntetésre ítélheti a bíróság. A volt elnök elleni jogi eljárások azonban ezzel még nem értek véget, Trumpot számos további ügyben is bíróság elé kívánják állítani.